výklad číslovky \"několik\"
Text dotazu
Dobrý den. Jde prosím někde ve nějakém výkladovém slovníku nalézt nějaký výklad k neurčité číslovce "několik"? Jedná se mi o určení kvantifikace. Je to víc nežli 1, ale je to méně než 100 nebo méně než 20 nebo méně než 10 nebo méně než 7 jedná-li se o slovní spojení "několik dní"? Případně nemůžete-li poradit, kde bych nalezl experta na tuto problematiku schopného vypracovat na toto téma znalecký posudek. V seznamu soudních znalců se odvětví zabývající se jazykem a gramatikou. Děkuji.
Odpověď
Relevantní jsou v tomto případě výklady v následujících slovnících:
Slovník spisovné češtiny pro školu a veřejnost : s Dodatkem Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy České republiky / [zpracoval lexikografický kolektiv Ústavu pro jazyk český AV ČR Libuše Kroupová ... et al. ; hlavní redakce Josef Filipec ... et al.]. -- Vyd. 4.. -- Praha : Academia, 2005. -- 647 s. ; 22 cm
Slovník spisovného jazyka českého / [za vedení hlavního redaktora Boh. Havránka ...et al.]. -- 1. vyd.. -- Praha : Nakladatelství Československé akademie věd, 1960-1971. -- 4 sv. (druhé, nezměněné vydání 1989)
První ze slovníků, dnes nejčastěji používaný, uvádí: několik: označuje nevelký neurčitý počet; druhý slovník vcelku shodně: nějaký, přesně neurčený a nevelký počet.
Z toho se rozumí, že jde vždy více než o jeden (den, apod.). Co znamená nevelký počet je otázka úzu - řada slov v běžné, mluvené řeči nemá přesné vymezení a jejich použití kolísá; přesný význam často může být určen kontextem konkrétní rozmluvy.
Na druhou stranu je zřejmé, že číslovku několik lze těžko použí pro 50 dní, a není příliš obvyklá pro počet přes deset. To lze, z hlediska úzu - který je většinovou konvencí, nikoli striktně závazným pravidlem - určit také srovnáním v řadě různých kvantifikátorů, například - jeden, dva tři dny, pár dní, několik dní, týden, dva týdny, měsíc, čtvrt roku. Pokud by mluvčí použil výraz několik ve významu, jemuž je bližší jiné z určení, dalo by se mluvit o jeho nižší nebo částečné jazykové kompetenci nebo o tom, že v dané situaci používá ne zcela adekvátní nebo nepřesné vyjádření.
Pokud jde o směrodatný rozbor a znalecký posudek, bylo by asi nejvhodnější obrátit se na Ústav pro jazyk český (www.ujc.cas.cz - např. prostřednictvím jazykové poradny). V ÚJČ by vám také podali přesnější výklad problému.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
29.02.2008 14:41
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu