Výhody a nevýhody monogamního a polygamního soužití
Text dotazu
Dobrý den , dostala jsem seminární práci - Výhody a nevýhody monogamního a polayamního soužití. Potřebovala bych o tomto všechno zjistit. Děkuji.
Odpověď
Dobrý den,
více o tématu  monogamie a polygamie se můžete  dočíst např. v následujících publikacích:
* Skupnik, Jaroslav. Antropologie příbuzenství: příbuzenství, manželství a rodina v kulturněantropologické perspektivě. Vyd. 1. Praha: Sociologické nakladatelství (SLON), 2010. 402 s. Studijní texty; sv. 47. ISBN 978-80-7419-019-3.
Obsah:  http://toc.nkp.cz/NKC/201011/contents/nkc20092027089_1.pdf
* Ridley, Matt. Červená královna: [sexualita a vývoj lidské přirozenosti]. Vyd. 2., V Portálu 1. Praha: Portál, 2007. 315 s. ISBN 978-80-7367-135-8.
Obsah: http://toc.nkp.cz/NKC/200710/contents/nkc20071727863_1.pdf
* Barrett, Louise, Dunbar, R. I. M. a Lycett, John. Evoluční psychologie člověka. Vyd. 1. Praha: Portál, 2007. 551 s. ISBN 978-80-7178-969-7.
Obsah: http://toc.nkp.cz/NKC/200706/contents/nkc20071716316_1.pdf
* Pease, Allan a Pease, Barbara. Proč muži neposlouchají a ženy neumí číst v mapách. 2. vyd. Brno: Alman ve spolupráci s nakl. Knihkupectví CZ, 2010. 317 s. Cesta k poznání; 5. ISBN 978-80-86135-98-4.
Obsah: http://toc.nkp.cz/NKC/201008/contents/nkc20102114766_1.pdf
* Zeitzen, Miriam Koktvedgaard. Polygamy: a cross-cultural analysis [online]. Oxford: Berg, 2008 [cit. 2012-10-04]. Dostupné z: http://site.ebrary.com/lib/natl/Doc?id=10328946.
Pozn.: elektronická kniha dostupná pro registrované uživatele NK ČR.
* Neumann, Stanislav Kostka. Monogamie: Od Masaryka k Russelovi, od Russela k socialismu. Praha: O. Girgal, 1932. 143 s.
Knih o monogamii a polygamii bude určitě více, pokud byste měla zájem, další publikace můžete vyhledat v online katalogu Národní knihovny ČR (katalog NKC, zde vyhledány uvedené příklady knih) nebo Souborném katalogu ČR (katalog SKC). Oba katalogy jsou dostupné na adrese  http://aleph.nkp.cz/F. Další knihy dohledáte zadáním klíčových slov typu monogamie, polygamie, vztahy, vývoj, sexuální chování, interpersonální vztahy, apod. V mnoha případech se může jednat o knihy, které se těmito tématy zabývají okrajově, může to být jedna z kapitol/podkapitol.  Také Vám doporučujeme navštívit vaši knihovnu, která jistě bude mít ve svém fondu knihy s touto tematikou.
Dále při psaní své seminární práce můžete využít články:
* Petr, Jaroslav. Proč se bobři nerozvádějí?. Psychologie dnes, 2010, 16(7/8), s. 46-49. ISSN 1212-9607.
Klíčová slova: monogamie zvířat * sociální monogamie
* Weiss, Petr. Je nám partnerská věrnost vlastní?. Psychologie dnes, 1999, 5(1), s. 16-17. ISSN 1212-9607.
Klíčová slova: psychologie * sexuální psychologie * antropologie * sexuologie * partnerské vztahy * partnerská věrnost * monogamie * sexuální chování
* Verecký, Ladislav. Nevěra jako přírodní zákon?. Mladá fronta Dnes, 1994, 5(235). Magazín Dnes [příloha], Roč. 2, č. 40 s. 26-31. ISSN 1210-1168.
Klíčová slova: sociální psychologie * sexuální chování * monogamie * polygamie * mužská sexualita * ženská sexualita * motivy manželské nevěry * partnerský život * přirozená erotika * r. 1994
* Fifková, Hana. Volná láska versus nevěra. Psychologie dnes, 2005, 11(10), s. 26-28. ISSN 1212-9607.
* Klíčová slova: věrnost * monogamie * volná láska * sexuální vztahy
* Škaloud, Vojtěch. Vybrané kapitoly zoologie srstnaté zvěře. Myslivost, 2008, 56(12), s. 74-76. ISSN 0323-214X.
Klíčová slova: * monogamie * polygamie * polygynie * polyandrie * promiskuita
* Zídek, Petr. Nastal čas k legalizaci polygamie?. Lidové noviny, 1999, 12(212). Příl. Orientace, s. 19. ISSN 0862-5921.
Klíčová slova: rodinná morálka * rodina * partnerské vztahy * mimomanželské styky * polygamie * legalizace polygamie * úvahy
* Klečková, Renáta. Polygamní manželství a zákon o azylu. Časopis pro právní vědu a praxi, 2005, 13(1), s. 87-91. ISSN 1210-9126. Dostupné také z: http://www.law.muni.cz/dokumenty/1934.
Záznamy těchto článků naleznete v bázi ANL, která je dostupná na adrese http://aleph.nkp.cz/F.
Dále můžete využít článkovou bázi ANL+ (dostupná v rozhraní Primo http://anlplus.jib.cz/ nebo Jednotné informační brány www.jib.cz, české články od r. 2011 - většina z nich je v plnotextové podobě; více informací o ANL+ naleznete na adrese http://info.jib.cz/news/anl/ ). Od 1.10.2012 je celá báze ANL+ v rozhraní Primo obohacena o záznamy báze ANL. Příklady článků:
* KYŠA, Leoš. Když jedna žena nestačí. Instinkt. 31.5.2012, č.22, s. 26. ISSN 1213-774X.
* UHLÍŘ, Martin. Evoluce člověka skončila. Respekt. 28.5.2012, č. 22, s. 46. ISSN 0862-6545.
Informace k tématu určitě naleznete i volně na internetu:
* http://zpravy.idnes.cz/vyhody-monogamie-0es-/zahranicni.aspx?c=2001M151X03A
* http://www.rozhlas.cz/praha/radiozpravy/_zprava/proc-zvitezila-monogamie-ac-ji-nikdo-nechtel--1084961
* http://www.tyden.cz/rubriky/zdravi/vztahy/monogamie-chrani-zdravi-nevera-zabiji-tvrdi-vedci_232961.html
* http://www.lidovky.cz/radeji-polygamii-nez-zustat-starou-pannou-rikaji-saudske-arabky-pxb-/ln_zahranici.asp?c=A120928_101356_ln_zahranici_mtr
* https://www.euroskop.cz/9006/18213/clanek/polygamie-v-turecku/
V pravidlech služby Ptejte se knihovny (http://www.ptejteseknihovny.cz/zadani-dotazu/#pravidla)  je uvedeno, že služba neslouží k zpracovávání školních úkolů a úloh. Může Vám "pouze" doporučit vhodné tituly. Doufáme tedy, že Vám tento výčet literatury bude při psaní seminární práce stačit, případně Vám ukáže, jak literaturu hledat.
Obor
Sociologie
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
19.12.2012 14:46
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu