Vyhledávání literatury-petrografie
Text dotazu
Dobrý den.
Potřebovala bych poradit, kde bych mohla sehnat literaturu (naší a ideálně i
zahraniční) týkající se petrografie hornin (metamorfovaných, vyvřelých i sedimentárních). Případně pokud byste mi mohli poradit i nějaké konkrétní tituly.
Předem děkuji za odpověď.
Odpověď
Dobrý den,
publikací (knih, sborníků a periodik) na téma petrografie naleznete opravdu velké množství. V závěru odpovědi Vám uvádíme příklady některých z nich.
Knihy můžete hledat pomocí Souborného katalogu ČR, který obsahuje záznamy dokumentů z fondů českých knihoven, více informací o SK ČR na adrese http://www.caslin.cz/uvod/view?set_language=cs . U záznamu každé publikace je informace, která knihovna/y ji vlastní. Pokud se publikace nachází v knihovně, jejíž uživatelkou nejste a máte o knihu zájem, můžete využít meziknihovní výpůjčí službu (více info o MVS na http://www.knihovny.cz/co-knihovna-nabizi/sluzby/175-meziknihovni-sluzby ).
Ta je v rámci ČR zdarma, zpravidla se účtuje pouze poštovné. O možnosti využití této služby se můžete informovat ve vaší knihovně, kde máte zřízenou registraci.
Dále můžete využít online katalog Národní knihovny ČR (NKC, relativní úplnost fondu na základě povinného výtisku), Českou národní bibliografii (ČNB), Souborný katalog ČR periodik (SKC/P).
Všechny tyto katalogy naleznete na adrese http://sigma.nkp.cz/F/ .
Publikace můžete vyhledat pomocí předmětu-klíčových slov (případně názvu, všechny údaje - pak ale velké množství záznamů, které je třeba následně selektovat). Do vyhledávacího pole zadejte např. petrologie, petrologie sediment*, petrologie metamorfo*, petrologie vyvřeli* (pozn.: * značí pravostranné rozšíření o libovolný počet záznamů), příp. jiné kombinace, které odpovídají Vašemu požadavku.
Vyhledávání, příp. zobrazené výsledky můžete upravovat dle požadavků na jazyk, rok vydání, druh dokumentu, atd. Zobrazené záznamy upravujte pomocí funkcí "filtrovat a zpřesnit".
Pro ukázku Vám uvádíme výběr dokumetů, které jsme nalezli pomocí Souborného
katalogu ČR, který je dostupný na adrese http://sigma.nkp.cz/F/ .
* HEJTMAN, Bohuslav. Petrografie metamorfovaných hornin. Praha : ČSAV, 1962. 538 s.,
* HEJTMAN, Bohuslav. Petrografie. 3., opr. vyd.. Praha : SNTL - Nakladatelství technické literatury : Alfa, 1981. 264 s.
* HOLUB, František V. Obecná a magmatická petrologie. 1. vyd.. Praha : Karolinum, 2002. 214 s. ISBN 80-246-0614-3.
* KUDĚLÁSKOVÁ, Miloslava. Petrografie. 2. část, Systematická petrografie vyvřelých hornin. 2. vyd.. Ostrava : Vysoká škola báňská, 1981. 132 s.
* SKOČEK, Vladimír. Petrologie sedimentů. 1. vyd.. Praha : Přírodověd. fak. UK, 1993. 129 s.
Pozn.: Skripta
* BOWES, D.R. (ed.). Encyclopedia of igneous and metamorphic petrology. New York : Van Nostrand Reinhold, 1989. xviii, 666 s. ISBN 0-442-20623-2.
* TOMKEIEFF, S.I. Dictionary of petrology. Chichester : Wiley, c1983. 680 s. ISBN 0-471-10159-1.
* BEST, Myron G. Igneous and metamorphic petrology. 2nd ed.. Malden : Blackwell, 2003. xxi, 729 s. ISBN 1-4051-0588-7.
* RAYMOND, Loren A. Petrology : the study of igneous, sedimentary, metamorphic rocks. Boston : WCB/McGraw-Hill, c1995. xxiv, 742 s. : il. + 2 diskety. ISBN 0-697-00190-3.
* GREENSMITH, John Trevor. Petrology of the sedimentary Rocks : the late F.H. Hatch, R.H. Rastall. 5 th Red. Ed.. London : Murby, 1971.
* TUCKER, Maurice E. Sedimentary petrology. Third ed.. Oxford : Blackwell, c2001. ix, 262 s. ISBN 0-632-05735-1.
* MIYASHIRO, Akiho. Metamorphic petrology. 1st. publ.. London : UCL Press, c1994. xii, 404 s. ISBN 1-85728-038-5.
Pro dohledání odborných, většinou cizojazyčných článků, můžete využít také některé z licencovaných online databází. Studujete-li vysokou školu s přírodovědným zaměřením, určitě využijte informační zdroje, které nabízí vaše knihovna.
V Národní knihovně jsou např. dostupné následující zdroje:
Multioborové: Ebsco- zde konkrétně Environment Complete, Academic Search Complete
Přírodní vědy: Biological Abstracts, Environment Complete, Geobase, GeoRef
Jste-li registrovanou uživatelkou NK ČR, můžete databáze využívat také z domova v rámci vzdáleného přístupu. Více informací o této službě a přehled takto dostupných informačních zdrojů a jejich popis naleznete na adrese
http://www.nkp.cz/pages/page.php3nazev=Licencovane_online_databaze&submenu3=104 .
Obor
Geografie. Geologie. Vědy o zemi
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
09.06.2009 14:42
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu