Vyhledání ulice (místa)ve Šternberku v roce 1.sv.války (1914-1918)
Text dotazu
Prosím o sdělení, kde se dnes nachází a pod jakým názvem bývalá ulice s názvem " am Graben " ve Šternberku - roky 1914-1918 a jak se jmenuje dnešní ulice ve Šternberku, kde byl v době okupace tzv.berní úřad .Děkuji za informaci .
Odpověď
Dobrý den,
jedná se o ulici Přikopy.
Nejstarší známý název: "am Wassergraben", Am Graben (1653-1682)
1924-1938: Příkopy - Am Graben
1938-1945: Am Graben
1945-2016: Příkopy
Ulice za zadním traktem budovy Základní umělecké školy (Olomoucká 3), vyúsťující na Olomouckou třídu zleva před sousední ulici Obloukovou - poblíž parčíku u kostelíčku Nejsvětější Trojice.
Název připomíná vodní příkop, který kdysi procházel městem jako "voda". Otevřený městský vodní kanál (Wassergraben) protékal od Horního mlýna pod hradem a byl později  (pravděpodobně k roku 1809 nebo až v roce 1913) po celé své délce až po ústí do Sitky zaklenutý.
Co se týká polohy berního úřadu, kolega z archivu nám zaslal následující odpověď:
"nahlédl jsem do zlomků spisů šternberského landrátu, které jsou u nás uloženy, ale jeho přesnou adresu (ani adresu berního úřadu) jsem bohužel nevypátral. Domnívám se ale, že landrát jako nástupce bývalého okresního úřadu sídlil v jeho úřední budově, která po válce až do roku 1960 ještě sloužila ONV ve Šternberku. Jednalo se o budovu současného gymnázia pod farním kostelem, kde pravděpodobně sídlil i berní úřad. Gymnázium se do této budovy nastěhovalo až po zrušení šternberského okresu v roce 1960."
Současné šternberské gymnázium sídlí na Horním náměstí, v letech 1938-1945 neslo název Liechtensteinplatz.
Použité zdroje
HLŮZOVÁ, Vlasta. Šternberské ulice. 4., rozšířené a upravené vydání. Šternberk: vydáno vlastním nákladem, 2016. ISBN 978-80-270-1065-3.
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
Olomouc
Knihovna
Vědecká knihovna v Olomouci
Datum zadání dotazu
10.08.2018 08:53
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu