vyhledání časopisu Brünner Tagesblatt
Text dotazu
Dobrý den, pátrám po výše uvedeném časopisu z období 15. - 25. 5. 1929. Zajímá mě, zda jsou čísla tohoto časopisu z uvedeného období k dispozici, v jaké formě a kde. Děkuji za zodpovězení dotazu.
Odpověď
Dobrý den,
dle databáze "Periodika vydávaná v českých zemích" (Moravské zemské knihovny v Brně:http://www.mzk.cz/katalogy-databaze/databaze/volne-dostupne-ceske-online-zdroje#per ) a knižní bibliografie: Česká retrospektivní bibliografie novin České republiky 1919 - 1945, vycházelo periodikum pod názvem Brünner Tagblatt v letech 1926 - 1928 a mezi lety 1940 - 1945.
V prvním případě se jednalo o deník vydávaný v Brně Kurtem Jaumannem. První výtisk vyšel  1.října 1926, periodikum zaniklo ke dni 31. května 1928.
V současné době byste jej měl nalézt ve fondu Archivu města Brna (http://www.archiv.brno.cz ) a Vědecké knihovny Olomouc (http://www.vkol.cz ).
Pod stejným názvem byl vydáván i deník mezi lety 1940 a 1945. Jednalo se o periodikum, které do roku 1940 vycházelo pod názvem Volksdeutsche Zeitung a původně neslo název Tagesbote.
Celá chronologie deníku je následující:
"Tagesbote aus Mähren und Schlesien
Vyd. Friedrich Irrgang, Brno.
Roč. [1 (1850) - 68 (31. 12. 1918)] 69 (1. ledna 1919, č. 1) - 71 (31. leden 1921, č. 49).
2 x denně.
Od 1. 2. 1921 č. 50 vycházel pod názvem:
Tagesbote
Vyd. Friedrich Irrgang, Brno.
Roč. 71 (1. února 1921, č. 50) - 89 (18. února 1939, do č. 82).
2 x denně.
Příl.: Jugendbote, 1. 1926 - 13. 1938.
Od 19. 2 1939 vycházel pod názvem:
Volksdeutsche Zeitung
Tagblatt der deutschen Volksgruppe in der Tschecho-Slowakei.
Vyd. Friedrich Irrgang; od 1. 10. 1940, č. 232: Mährischer Zeitungsverlag, G. m. b. H., Brno.
Roč. 89 (19. únor 1939, č. 1) - 90 (30. listopad 1940, do č. 284).
Deník
Pozn. souběžně vycházelo večerní vydání pod názvem Volsdeutsches Abendblatt Od 1. 12. 1940, č. 285 vycházel pod názvem:
Brünner Tagblatt
Deutsche Tageszeitung in Böhmn und Mähren.
Vyd. Mährischer Zeitungsverlag, Brno.
Roč. 90 (1. prosince 1940, č. 285) - 95 (15. duben, 1945, do č. 90).
Deník
pozn.: souběžně vycházelo večerní vydání pod názvem Brünner Abendblatt"
(Zdroj: KUBÍČEK, Jaromír, ed. a kol. Česká retrospektivní bibliografie. Řada 1, Noviny. Díl 2, Část 1, Noviny České republiky 1919-1945 (CERBI N2). Brno: Sdružení knihoven ČR, 2004. s. 384.)
Roky 1867 - 1939 tohoto periodika (Tagesbote) by měla mít ve svém fondu Vědecká knihovna Olomouc (http://www.vkol.cz )- signatura: 54 130. Roky 1921 - 1939 Moravská zemská knihovna v Brně (https://vufind.mzk.cz/Record/MZK01-000699174 ). Nalézt byste jej měl i ve fondu Archivu města Brna (http://www.archiv.brno.cz ).
Národní knihovna ČR má k dispozici až roky 1939 - 1945.
Obor
Informace o vydaných dokumentech
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
05.06.2013 09:04
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu