vydání studií
Text dotazu
Dobrý den,
chtěla bych vědět z jakého roku pocházejí následujíci studie:
Mojmír Otruba: Básník Kytice
F.X. Šalda: Náš nejstarší umělec
Jaroslava Janáčková: F. L. Čelakovský 100 let po narození
Děkuji za odpověď.
Odpověď
Dobrý den,
předmluva Mojmíra Otruby "Básník Kytice" byla otištěna v knize "Kytice z pověstí národních" z roku 1969, a to na stranách 7-20.
(Kytice z pověstí národních [sbírka básní] / Karel Jaromír Erben ; K vyd. připravil Rudolf Skřeček. - Praha : Odeon. - (Světová četba ; sv. 88)
Šaldův příspěvek k výročí stých narozenin F. L. Čelakovského s názvem "Náš nejstarší umělec" byl poprvé otištěn v časopisu Lumír. Konkrétně se jednalo o 20. číslo (1. 4.) z roku 1899. Šaldův text je otištěn na straně 1 - 3. Tento dokument je dostupný v systému Kramerius 3 (Národní knihovny ČR) a volně v digitální knihovně Ústavu pro českou literaturu AV ČR: http://archiv.ucl.cas.cz/index.php?path=LumirIII/27.1898-1899/20/229.png
Text byl otištěn též ve čtvrtém svazku Kritických projevů:
Kritické projevy - 4
1898-1900
Soubor díla F. X. Šaldy, sv. 13.
Vydává Společnost F. X. Šaldy v nakladatelství Melantrich.
K vydání připravil Rudolf Havel.
V lednu 1951.
(http://www.ucl.cas.cz/edicee/?expand=/soubory/FXS/KP4; plný text. http://www.ucl.cas.cz/edicee/data/soubory/FXS/KP4/41.pdf )
Třetí Vámi zmíněný příspěvek Jaroslavy Janáčkové s názvem "František Ladislav Čelakovský sto let po narození" můžete nalézt ve sborníku:
Růže stolistá : F. L. Čelakovský 1799-1999. Sborník příspěvků / Úvodní slovo napsala ředitelka Muzea středního Pootaví ve Strakonicích Ivana Říhová Strakonice : Muzeum středního Pootaví, 2000. - 178 s.
Na titulním listě a na obálce vročení 1999  [Sborník ze stejnojmenné konference, s uvedenými příspěvky.]
- František Ladislav Čelakovský sto let po narození /Jaroslava Janáčková, s. 175-178
Použité zdroje
* Systém Kramerius 3: http://kramerius.nkp.cz (http://kramerius.nkp.cz/kramerius/handle/ABA001/32261321 )
* Databáze Ústavu pro jazyk český AV ČR: http://isis.ucl.cas.cz/db.jsp (konkrétně záznamy: http://isis.ucl.cas.cz/detail.jsp?rowID=46013&db=B70 ; http://isis.ucl.cas.cz/detail.jsp?rowID=37134&db=B97 )
* OPELÍK, Jiří, ed. et al. Lexikon české literatury: osobnosti, díla, instituce. 1. vyd. Praha: Academia, 1985-2008. 7 sv. ISBN 80-200-0797-0.
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
20.04.2015 08:00
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu