Vydání Mína z Barnhelmu 1905 od Lessinga
Text dotazu
Dobrý den,
potřebovala bych se, prosím, zeptat, zda je možné zjistit u jedné z Vašich knih, konkrétně Míny z Barnhelmu od Lessinga z roku 1905, kolikáté je to vydání v českém jazyce. Kniha jenom udává, že se jedná o náklad Jana Otty edice č. 479-81. Moc se v této oblasti neorientuji, takže nevím, jestli je možné už třeba z tohoto údaje vyčíst odpověď na moji otázku.
Děkuji za odpověď.
Odpověď
Dobrý den,
vydání knihy Mína z Bernhelmu od G.E.Lessinga z roku 1905 jsme si  z našeho fondu vypůjčili, ale o které vydání se jedná, zde není uvedeno.
Velmi pravděpodobně se ale jedná o první vydání, protože podle záznamů v bázi NKC Národní knihovny, http://www.nkp.cz, záložka Katalogy a databáze, je vydání  v češtině z roku 1905 nejstarší.  „Slovník spisovatelů německého jazyka a spisovatelů lužickosrbských“ tento náš závěr taktéž podporuju, neboť zde stojí:
„Kniha Minna von Barnhelm s ironickým podtitulem Das Soldatenglück (1763, tisk 1767, česky s titulem Mína z Barnhelmu neboli Vojácké štěstí, 1905, 1955), považovaná za první německou vzorovou komedii, řeší sice konflikt majora Tellheima s pruským despotismem smírně, neušla však zákazu uvádění na pruských divadlech“.
(BOK, Václav a kol. Slovník spisovatelů německého jazyka a spisovatelů lužickosrbských. Vyd. 1. Praha: Odeon, 1987. str. 461)
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
Praha
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
27.11.2017 19:56
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu