Vydání knihy
Text dotazu
Dobrý den, mohu se zeptat, chtěla bych vydat knihu, ale chtěla bych použít svět a postavy z jednoho filmu, konkrétně z X-mena a nechtěla bych to měnit. Není to porušování autorských práv? Již předem moc děkuji za kladnou odpověď a kdyžtak i případné vysvětlení.
Odpověď
Dobrý den,
otázka ochrany postav a prostředí je v rámci autorského zákona poněkud složitější. O postavách díla se autorský zákon zmiňuje pouze jednou a to v paragrafu 2, třetím odstavci, kde se uvádí: "Právo autorské se vztahuje na dílo dokončené, jeho jednotlivé vývojové fáze a části, včetně názvu a jmen postav, pokud splňují podmínky podle odstavce 1 nebo podle odstavce 2, jde-li o předměty práva autorského v něm uvedené."
(http://www.nkp.cz/o_knihovnach/AutZak/Index.htm)
Z výše uvedeného vyplývá, že jména osob jsou autorsky chráněná (pokud prokazují jistou výjimečnost).
Oblast ochrany autorských práv názvů, osob a příběhů uměleckých děl velmi pěkně a podrobně zpracovává kniha:
ŠALAMOUN, Michal. Ochrana názvů, postav a příběhů uměleckých děl. 2. vyd. V Praze : C.H. Beck, 2009. ISBN   978-80-7400-097-3.
K ochraně samotných postav se ve výše zmíněné publikaci píše: "Tyto podmínky odkazují  k dílu jako předmětu autorského práva obecně. Je tedy zapotřebí, aby postavy byly jedinečným výsledkem tvůrčí činnosti autora. (...)  pro autorskou ochranu postavy je tak důležitá její konkrétnost a jedinečnost. Těchto vlastností lze úspěšně dosáhnout vizualizací postavy, ať jejím hereckým ztvárněním, nebo její ilustrací. To jsou konkrétní podoby, které lze úspěšně chránit. Co se ovšem týče literárních ztvárnění postav (v próze nebo dramatu), je ochrana mnohem obtížnější."
V případě X-mena jsou ovšem postavy značně specifické a základem je jejich vizuální podoba v původním komiksu. Jejich ochrana autorským zákonem tedy bude pravděpodobně nezpochybnitelná.
Nejsme ovšem právníci a odborníci na autorské právo. V tomto případě bychom Vám doporučovali obrátit se na právnickou poradnu. V této oblasti práva by Vám mohli poradit pracovníci agentury Dilia (http://www.dilia.cz/), agentura se specializuje na ochranu autorských práv,  obrátit se můžete také na bezplatnou internetovou poradnu: http://poradna.vecerniskola.cz/index.htm.
Obor
Knihovnictví, informatika, všeobecné, referenční literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
12.12.2012 15:01
Jiří Kratochvíl píše:
Úterý 06.03.2018 22:35
Dobrý den,
měl bych dotaz vztahující se k autorskému zákonu.
Rád bych vydal knihu s "určitými úpravami", kde by text byl vyňat z knihy jiného autora (jedná se cca o 5 stran z celé knihy). Autor je z ciziny, ale jeho kniha byla přeložena do českého jazyka a vydána zde v ČR (mám zájem o českou verzi). Je to možné? Koho mám kontaktovat s ohledem na licenci (české nakladatelství, překladatelku, původního autora, ...) a jaký druh licence mohu dostat?
Děkuji za odpověď.
PSK - admin píše:
Čtvrtek 08.03.2018 14:29
Dobrý den,
pokud chcete oficiálně vydat knihu ke komerčním účelům, tak jednoznačně potřebujete souhlas všech Vámi vyjmenovaných. Začali bychom od nakladatele, který Vás bude patrně směrovat na další zainteresované osoby, tj. překladatele a samotného autora. Licence bude ke komerčnímu využití díla. Přečtěte si prosím přiložený článek: https://www.epravo.cz/[…]/autorska-dila-na-internetu-98978.html .
PSK - admin píše:
Čtvrtek 08.03.2018 14:49
Dobrý den,
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu