vydané knihy, statistiky
Text dotazu
Dobrý den, prosím Vás, lze někde zjistit, kolik se v roce 2007 v ČR vydalo knih a dále statistika vydaných knih podle nakladatelství? Děkuji.
Odpověď
Dobrý den, statistiku vydaných publikací zpracovává Národní knihovna na základě povinného výtisku (každý vydavatel má povinnost dodat NK povinné výtisky všech publikací, které vydal). Statistiky za příslušné roky a informace o nich najdete zde: http://www.nkp.cz/pages/page.php3?page=weba_oddl.html.
Tatáž statistika je zveřejňována ve výročních zprávách NK ČR (http://www.nkp.cz/pages/page.php3?nazev=Vyrocni_zpravy&submenu3=59) a ve Statistice kultury (http://www.nipos-mk.cz/statistika/default.asp?id=54).
Pokud by vás zajímaly konkrétní tituly, najdete je nejlépe v České národní bibliografii (elektronická databáze), kde lze vyhledávat i podle nakladatele. Bohužel není možné záznamy uspořádat podle nakladatele, lze jen vyhledat to, co nakladatel v daném roce vydal.
Poznamenáváme, že číslo v oficiálních statistikách se liší od počtu publikací, který byste našla v České národní bibliografii (v ČNB je o něco menší). Důvodem je to, že povinné výtisky knihovna často dostává se zpožděním a v tom případě se postupuje tak, že knihy vročené např. v roce 2005-2006, které dostaneme po uzávěrce statistik za dané roky, se octnou ve výkazu za r. 2007. Cílem je, aby statistiky postihly co nejvíce publikací.
Stává se také běžně, že knihy vročené do daného roku, vyjdou až v následujícím roce, takže ani vročení knihy nemusí odpovídat realitě. K hledání v národní bibliografii:
1. Bázi ČNB najdete zde: http://sigma.nkp.cz/F/,
2. Ve třetí liště shora zvolte Rozšířené vyhledávání a 3. jako údaj pro vyhledávání zvolte Rok vydání a zadejte příslušný rok + 4. v dolní části zvolte druh dokumentu Knihy.
Pro rok 2007 se zobrazí 16 232 výsledků. Budete-li chtít např. knihy určitého nakladatele, zadejte jej do dalšího pole, jako celkový výsledek se zobrazí počet knih nakladatele v daném roce (např. Albatros v r. 2007 - 167 knih).
Obor
Informace o vydaných dokumentech
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
11.12.2008 10:54
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu