Výcvik izraelské armády v Československu
Text dotazu
Dobrý den,
prosím o bližší informace o výcviku izraelské armády československou v/po
roce 1948 a o generálu Mordechaji Hodovi. Tento výcvik se odehrával na území
Československa, Izraele nebo třetí země? Existují nějaké materiály v
angličtině o tomto tématu?
Odpověď
Dobrý den,
zdá se, že nejobsáhleji se tomuto tématu věnuje kniha: Československo a Izrael v letech 1945-1956 : Dokumenty. Praha : Ústav pro soudobé dějiny Akademie věd České republiky : Historický ústav Armády České republiky :
Státní ústřední archiv, 1993. ISBN 80-85270-12-9.
Najdete zde podrobný přehled vývoje československo - izraelských vztahů a událostí i s dokumenty, které se k nim váží.
Výcvik pilotů pro Izrael probíhal na území Čech. První výcvik židovských dobrovolníků byl zahájen 7.7.1948 v Pilotní škole III v Olomouci. Dne 16.7.
započala výcvik Vojenská letecká akademie v Hradci Králové, taktéž se začalo učit v tankovém učilišti ve Vyškově, dne 17.7. začalo školit i výsadkové učiliště ve Stráži pod Ralskem. 20.7. zahájila výcvik Letecká spojovací škola v Chrudimi, 26.7. Vojenská odborná škola leteckých mechaniků v Liberci a 20.8. začala být cvičena jednotka židovských dobrovolníků - Hagana v Libavé.
27.listopadu 1948 byla většina kurzů ukončena.
Více informací a dokumenty k daným událostem naleznete ve výše zmíněné knize.
Jméno generála Mordechaje Hoda ovšem není v souvislosti s výcvikem židovských dobrovolníků na českém území zmíněno.
Další články k tématu:
*  DUFEK, Jiří, ŠLOSAR, Vladimír. Seminář o československé pomoci Izraeli 1948-1950. Historie a vojenství. roč. 42, č. 5 (1993), s. 182-185. ISSN 0018-2583.
*  DUFEK, Jiří, ŠLOSAR, Vladimír. Pomoc Československa při vzniku izraelského letectva v roce 1948. Historie a vojenství. roč. 42, č. 1 (1993), s. 98-111. ISSN 0018-2583.
V angličtině se nám na toto téma nepodařilo nalézt odpovídající literaturu.
Některé informace k tématu by mohla obsahovat kniha:
* SAYEGH, Fayez A. Communism in Israel. New York : Arab Information Center,
1958
dále knihy o vzniku státu Izrael - viz. databáze OCLC - WorldCat (dostupná v Národní knihovně NK ČR nebo přes vzdálený přístup pro registrované uživatel NK ČR:
http://www.nkp.cz/pages/page.php3?nazev=Licencovane_online_databaze&submenu3
=104 ).
Život generála Mordechaje Hoda přibližují například následující internetové
stránky:
http://en.wikipedia.org/wiki/Mordechai_Hod
http://www.guardian.co.uk/news/2003/jul/02/guardianobituaries.israel
http://www.independent.co.uk/news/obituaries/majgen-mordechai-hod-548370.htm
l
Článek o pomoci Československa izraelské armádě v angličtině (bohužel článek neuvádí zdroje informací, důvěryhodnost tohoto článku proto není zaručena).
http://www.militaryphotos.net/forums/showthread.php?t=133269
Více informací a další doporučenou literaturu by Vám mohli poskytnout pracovníci Vojenského historického ústavu v Praze (http://www.vhu.cz/).
Stejně jako Národní knihovna i knihovna Vojenského historického ústavu v Praze nabízí službu Ptejte se knihovny:
http://www.ptejteseknihovny.cz/zadani-dotazu
Obor
Politické vědy. Vojenství
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
04.07.2008 08:30
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu