Výchova dětí v obyčejných rodinách v minulosti
Text dotazu
Dobrý den,
rád bych se zeptal, existuje-li nějaká literatura na téma výchovy dětí v zcela obyčejných rodinách do konce 19. století, nevadila by mi ani starší.
Děkuji
Odpověď
Dobrý den, knihu, která by se zabývala pouze tou problematikou, která Vás zajímá, se nám nepodařilo vytipovat. Spíš vyšly knihy, které jsou vzpomínkové (od různých spisovatelů) a některé kapitoly nebo jen odstavce zmiňují i výchovu, rodinný život apod.
Např. HELLER, Servác. Z minulé doby našeho života národního, kulturního a politického. Vzpomínky a zápisky. Praha: Pražská akciová tiskárna, 1918. D. 2. Český čtenář. S. 30 -: ...Jakou byla tehdejší obecná škola apod.
Problematikou se zabývají i některé články v periodikách, viz níže.
Články v  Národní digitální knihovně, systém Kramerius na www.nkp.cz:
Jizeran
* Datum vydání ročníku: 1897 Číslo ročníku: 18
* Datum vydání výtisku: 22.5.1897 Číslo výtisku: 39
* Číslo stránky: (2)
http://kramerius.nkp.cz/kramerius/handle/ABA001/5087584
Národní listy
*  Datum vydání ročníku: 1929 Číslo ročníku: 69
*  Datum vydání výtisku: 22.1.1929 Číslo výtisku: 22 Poznámky k výtisku: večerní vydání;
*  Číslo stránky: 3
http://kramerius.nkp.cz/kramerius/handle/ABA001/8980474
Opavský Týdenník
*  Datum vydání ročníku: 1885 Číslo ročníku: 16
*  Datum vydání výtisku: 14.2.1885 Číslo výtisku: 13
*  Číslo stránky: [1] Typ stránky: titulní strana
http://kramerius.nkp.cz/kramerius/handle/ABA001/29152066
Z knih můžeme doporučit:
LENDEROVÁ, Milena, RÝDL, Karel. Radostné dětství? Dítě v Čechách devatenáctého století. Praha: Paseka, 2006.
MACHAČOVÁ, Jana, MATĚJČEK, Jiří. Nástin sociálního vývoje českých zemí 1781 - 1914. Praha: Karolinum, 2010. Kapitola 2.2.8 Socializace od str. 113 - 126 aj.
KLABOUCH, Jiří. Manželství a rodina v minulosti. Praha: Orbis, 1962.
Z širšího hlediska - dítě, dětství v souvislostech:
PROKEŠOVÁ, Miriam. Dítě v nás. Filosoficko-pedagogické pojetí dětství a dítěte. Ostrava: Repronis, 2009.
PROKEŠOVÁ, Miriam. Dítě v nás. Filosoficko-pedagogické pojetí dětství a dítěte. Ostrava: Pedagogická fakulta ostravské univerzity, 2011.
VACÍNOVÁ, Tereza. Dějiny vzdělávání od antiky po Komenského. Praha: UJAK, 2009.
Další zdroj:
"V Komenského pojetí je člověk jako dokonalá harmonie. Má-li člověk býti člověkem, musí k tomu být cvičen." Mezi dětmi jsou ale individuální rozdíly, které je potřeba respektovat. "Vychovávat znamená vyvíjet určitý tlak na dítě, abychom jej dovedli k žádoucímu cíli. Vše se má dít bez násilí, metodou respektující přirozený vývoj dítěte."
Čerpáno z: NEKLOVÁ, Kateřina. Výchova dětí v rodině. Bakalářská práce. Olomouc: Univerzita Palackého, pedagogická fakulta, 2012.
http://theses.cz/id/30wgb9/Bakalsk_prce_-_Neklov.pdf
Obor
Výchova a vzdělávání
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
02.08.2016 22:32
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu