Výchova bez plenek
Text dotazu
Dobrý den, čas od času z medií zazní strohá
informace o nové metodě výchovy dítěte absolutně bez plenek. Nic bližšího se
mi však nepodařilo zjistit. Byla na toto téma vydána nějaká kniha či článek?
Odpověď
Dobrý den,
metoda výchovy dítěte bez plenek je v českém jazyce nazývána "bezplínkovou komunikační metodou" (BKM). Tento alternativní výchovný přístup vychází z praxe afrických a asijských žen. Bezplínková komunikační metoda je založena na úzkém kontaktu matky s dítětem. Na základě signálů, které dítě vydává, matka rozpozná "potřebu" dítěte a učí jej již odmalička "chodit" na nočník (či jinou nádobu). V českém jazyce o dané metodě zatím nevyšla žádná odborná publikace. Výběrová databáze Článků v českých novinách, časopisech a sbornících taktéž neuvádí žádný článek k tématu BKM. Je ovšem možné, že BKM se již zabýval některý z časopisů o malých dětech: Miminko: časopis pro maminky s miminky, Betynka: časopis pro maminky, Maminka: to nejlepší v životě ženy. Z těchto časopisů nejsou články do databáze Článků v českých novinách, časopisech a sbornících excerpovány.
V zahraničí literatuře se zmíněné metodě věnují publikace:
* MESSMER, Rita. Ihr Baby kann's! : Selbstbewusstsein und Selbständigkeit von Kindern fördern. Zürich : Kreuz-Verl. 1997. ISBN: 3-268-00210-2. (kniha vyšla taktéž v roce 1999, 2001,2004, 2007)
* BOUCKE, Laurie. Infant potty training : a gentle and primeval method adapted to modern living. 3rd ed. Lafayette, Colo. : White-Boucke Pub., 2008.
(předchozí vydání - 2000,2002)
Články na internetu:
česky:
http://zena-in.cz/clanek/bezplenkova-komunikacnimetoda/kategorie/tehotenstvi-a-porod
* http://www.branakdetem.cz/clanek/bezplenkova-komunikacni-metoda-31
* http://www.rodina.cz/clanek2140.htm
(další články a diskuze je možné dohledat na www.google.com - vyhledávací výraz: bezplínková komunikační metoda)
anglicky:
* http://www.naturalfamilyonline.com/5-diap/42-natural-infant-hygiene.htm
* http://www.mamaroobabysling.com/newsite/Diaper-Free.html
* http://www.diaperfreebaby.org/
* http://www.timl.com/tt/
(další články a diskuze je možné dohledat na www.google.com - vyhledávací výraz: natural infant hygiene, elimination timing, elimination communication, diapers free)
Obor
Výchova a vzdělávání
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
01.07.2009 08:25
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu