výbušniny
Text dotazu
Dobrý den,
Rád bych věděl, jaká výbušnina je nejsilnější, nejrychlejší a nejcitlivější.
Děkuji
Odpověď
Dobrý den,
procházeli jsme několik knih týkajících se výbušnin a rekordů obecně, ale bohužel v nich nebyla nikde obsažená informace, která výbušnina je nejsilnější, nejrychlejší a nejcitlivější. Uvádíme Vám seznam literatury, kterou jsme k vašemu dotazu prošli a zároveň seznam dalších doporučených zdrojů, které mohou být užitečné k vašemu případnému dalšímu samostudiu.
Použitá literatura:
Guinness world records ... = Guinnessovy světové rekordy. Praha: Olympia, 1999- .
BEER, Stanislav, KOMENDA, Jan a JEDLIČKA, Luděk. Munice. Brno: Univerzita obrany, 2004 [i.e. 2005]. 406 s. ISBN 80-85960-84-2.
RICHARDSON, Matthew. Kniha světových prvenství: jedinečná sbírka největších objevů, nápadů, velkých činů a rekordů. 1. vyd. Praha: Albatros, 2006. 286 s. Albatros Plus; 91. ISBN 80-00-01869-1.
VÁVRA, Pavel. Teorie výbušin: učební texty: licenční studium. Vyd. 1. Pardubice: Univerzita Pardubice, 2008. 101 s. ISBN 978-80-7395-116-0.
Další doporučená literatura:
MATYÁŠ, Robert a PACHMÁŇ, Jiří. Primary explosives. Heidelberg: Springer, ©2013. xix, 338 s. ISBN 978-3-642-28435-9.
AKHAVAN, Jacqueline. The chemistry of explosives. 3rd ed. Cambridge: Royal Society of Chemistry, ©2011. xii, 193 s. ISBN 978-1-84973-330-4.
ASTHANA, N. C a NIRMAL, Anjali. The ultimate book of explosives, bombs, and IEDs. Jaipur: Pointer, 2008. xxxviii, 481 s. ISBN 978-81-7132-552-8.
AKHAVAN, Jacqueline. The chemistry of explosives [online]. 2nd ed. Cambridge, U.K.: Royal Society of Chemistry, 2004. RSC paperbacks [cit. 2014-09-09]. Dostupné z: http://site.ebrary.com/lib/natl/Doc?id=10621221.
COOPER, Paul W. Introduction to the technology of explosives. New York: Wiley-VCH, ©1996. xiii, 204 s. ISBN 0-471-18635-X.
Nejenom uvedené tituly, ale také další knihy můžete dohledat v Souborném katalogu ČR (báze SKC na adrese http://aleph.nkp.cz/F/). Pro vyhledávání můžete využít klíčová slova výbušniny, exploze, zbraně, vojenská technika apod.
Přesnější informace k tomuto tématu jsme našli na internetu, zde je ovšem třeba myslet na rozdílnou důvěryhodnost obsahu jednotlivých stránek.
Nejsilnější výbušnina
http://plutonit.xf.cz/Encyklopedie%20v%C3%BDbu%C5%A1nin.htm - Oktanitrokuban http://cs.wikipedia.org/wiki/Peroxidy_acetonu - "Peroxoaceton je znám jako nejsilnější výbušnina neobsahující v molekule atomy dusíku"
Zajímavý přehled výbušnin spolu s jejich popisem je dostupný na adrese http://www.survivor.cz/prehled-zakladnich-vybusnin/.
S dotazem se můžete také obrátit na Národní technickou knihovnu, která je taktéž zapojena do služby Ptejte se knihovny (http://www.ptejteseknihovny.cz/knihovny/statni-technicka-knihovna/)  a svým technickým zaměřením by mohla mít vhodné zdroje pro Váš dotaz.
Obor
Fyzika a příbuzné vědy
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
14.10.2014 09:26
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu