VÝVOJ ČESKÉHO PRAVOPISU A PROBLEMATICKÉ PRAVOPISNÉ CHYBY
Text dotazu
Dobrý den,
v jaké literatuře je celkově popsaný vývoj českého pravopisu? Nějaký jednotný souhrn.
Dále mne zajímají typy pravopisných chyb v diktátech. Jak vůbec dělíme chyby atd.
Moc děkuji za odpověď.
Odpověď
Dobrý den,
o vývoji českého pravopisu se můžete dočíst v níže uvedených publikacích a článcích.
Publikace z elektronického katalogu Národní knihovny ČR (http://aleph.nkp.cz/cze/nkc):
* Brabcová, Radoslava. Z historie a současnosti českého jazyka. [Praha]: Literární akademie (Soukromá vysoká škola Josefa Škvoreckého), 2006. 78 s. ISBN 80-86877-21-3. Obsah: http://www.obalkyknih.cz/file/toc/1615/pdf
* Kosek, Pavel. Historická mluvnice češtiny - překlenovací seminář. 1. vyd. Brno: Masarykova univerzita, 2014. 110 s. ISBN 978-80-210-6974-9. Obsah: http://www.obalkyknih.cz/file/toc/111636/pdf
Články z bibliografické článkové databáze ANL - Články v českých časopisech, novinách a sbornících (http://aleph.nkp.cz/cze/anl):
* Sedláček, Miloslav. K vývoji českého pravopisu. Část 1. Naše řeč, 1993, 76(2), s. 57-71. ISSN 0027-8203. Dostupné také z: http://nase-rec.ujc.cas.cz/archiv.php?art=7120.
* Sedláček, Miloslav. K vývoji českého pravopisu. Část 2. Naše řeč, 1993, 76(3), s. 126-138. ISSN 0027-8203. Dostupné také z: http://nase-rec.ujc.cas.cz/archiv.php?art=7137.
* Kučera, Karel. Vývoj účinnosti a složitosti českého pravopisu od konce 13. do konce 20. století. Slovo a slovesnost, 1998, 59(3), s. 178-199. ISSN 0037-7031. Dostupné také z: http://kramerius.lib.cas.cz/search/i.jsp?pid=uuid:d289777d-530d-11e1-2755-001143e3f55c.
Články z Bibliografie české lingvistiky Ústavu pro jazyk český AV ČR (http://bibliografie.ujc.cas.cz/):
* Několik pohledů na vývoj českého pravopisu. / Karel Kučera In: Přednášky z 39. běhu LŠSS [PřednLŠSS 39]. / Věd. red. Jan Kuklík, uspoř. Jiří Hasil. - UK : Praha, 1997. - S. 63-67.  pravopis; čeština; pravopis spřežkový; pravopis diakritický; reformy pravopisné; grafémy; fonémy; abreviace Vývoj českého pravopisu od 11. stol. po psací zvyklosti novodobé, též vývoj platnosti jednotlivých grafémů a jejich variant a repertoáru abreviačních znaků.
* Vývoj českého pravopisu od r. 1945. / Miloslav Sedláček In: Český jazyk. / Red. naukowy Jan Kořenský. - Uniw. Opolski : Opole, 1998. - S. 152-163.
* Vývoj českého pravopisu. / Jana Pleskalová In: Přednášky a besedy z 36. běhu LŠSS [PřednBLŠSS 36]. / Red. Eva Rusinová. - MU : Brno, 2003. - S. 102-111.  čeština; pravopis; vývoj; pravopis spřežkový; pravopis diakritický; pravopis bratrský; interpunkce Změny zápisu českých hlásek od 13. stol. po současnost, stručně o vývoji interpunkce.
* Vývoj českého pravopisu a pravopisné kodifikace. / Vladimír Koblížek. In: Češtinář 4, 1993-94, č. 1, 3, s. 5-8, 71-74. ortografie; pravopis; pravidla pravopisu; kodifikace; čeština; slova přejatá; adaptace pravopisné; transkripce V č. 1: tradice české ortografie, přehled teorií, analýza jednotlivých vydání Pravidel; v č. 3: pravopis slov cizího původu, názory, stav v novodobých příručkách.
Co se týče pravopisných chyb, podařilo se nám nalézt pouze následující dokumenty (z katalogu NK ČR):
* Straková, Helena a Kalandra, František. Jak psát bez chyb, aneb, I pravopis se dá naučit. Vyd. 1. Brno: Akademické nakladatelství CERM, 2011. 212 s. ISBN 978-80-7204-733-8. Obsah: http://www.obalkyknih.cz/file/toc/31859/pdf
* Brabcová, Radoslava. Pravopis a tvarosloví: v čem často chybujeme. Vyd. 3. Dobřichovice: KAVA-PECH, 2010. 88 s. ISBN 978-80-87169-17-9. Obsah: http://www.obalkyknih.cz/file/toc/39015/pdf
* Linhart, Jiří a kol. Správně česky: jazykové pojmy, nejčastější chyby, pravidla českého pravopisu, slovník spisovné češtiny. Litvínov: Dialog, 2003. 319 s.ISBN 80-85843-55-2.
Podrobnější informace by Vám mohl poskytnout ještě Ústav pro jazyk český AV ČR (http://www.ujc.cas.cz) nebo Pedagogická knihovna J.A. Komenského (http://npmk.cz/knihovna/).
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
15.04.2015 22:08
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu