vůně
Text dotazu
Dobrý den,
můžete mi prosím poradit zásadní díla, která by člověk, jenž se zajímá o vůně a čich, měl přečíst?
Nejde mi o aromaterapii, ani biologii z hlediska čichu, ale spíše historie vůní, její psychologii, parfémy apod. případně vědní obor, který se zabývá touto tematikou.
Děkuji za Vaši odpověď a radu.
Odpověď
Dobrý den,
omlouváme se za opožděnou odpověď. Vůně je velmi úzce spjata s chutí (nebo z hlediska smyslů čich úzce souvisí s chutí) - oba smysly podávají organismu informace o chemickém složení látky. Jejich receptory jsou si podobné, a bylo zjištěno, že některé čichové receptory jsou umístěné v dutině ústní, která je považována především za sídlo chuti. Za hlavní rozdíl je považováno skupenství - vůně je informace o plynné látce, zatímco chuť je informací o látce rozpuštěné ve slinách.
Lidský mozek si vůně velmi dobře pamatuje - někteří vědci jsou přesvědčeni, že každou vůni, kterou člověk zaregistruje, si jeho mozek zapamatuje napořád.
Vůně má také výrazný vliv na lidskou psychiku, proto se často navozují příjemné vůně, které člověku zpříjemní pobyt v nějakém prostředí - kostely bývají vykuřovány kadidlem, na Vánoce se pálí vonná purpura a františek, k provonění místností se užívají vonné tyčinky a svíčky. Léčebné metody, které využívají působení vůní, se obecně označují jako aromaterapie. Stejně tak zápachy na člověka působí negativně.
Parfém je alkoholický roztok rostlinného (éterické oleje), živočišného (pižmo, ambra,cibet )nebo syntetických látek. Doba účinnosti parfému je závislá na koncentraci vonné látky.
První zmínky o parfémech jsou už z doby 4 000 let př. n. l. Ve starověku byly vůně nezbytným doplňkem různých obřadních rituálů (Egypt).
Nejpoužívanější vonné esence tehdejší doby byly myrha, růže, jasmín, kadidlo, bazalka.
Později ve středověku vyvíjeli skutečně jedinečné a podmanivé vůně Arabové.
Díky křižákům se pak tato parfémy dostaly k nám do Evropy. Evropané si je zamilovali a postarali se o jejich další mimořádný vývoj. Oblíbené byly zejména parfemované rukavičky, které patřily k módním hitům především v 17.
století. V tehdejší době, kdy lidé na svou hygienu moc nedbali, však parfém nahrazoval mýdlo. Až později se z něj stal skutečně jen módní doplněk. V 19.
století pak začínají vznikat nové druhy parfémů využívající chemické vonné látky. Díky chemii už parfuméři nebyli odkázaní pouze na přírodní ingredience. První parfém, který kombinoval přírodní a uměle vyrobené vonné látky, pocházel nejspíš z dílny parfuméra Aimé Guerlaina z roku 1889.
zdroje a doporučené odkazy:
http://pravdu.cz/zeny/tajemstvi-parfemu-znaly-zeny-jiz-ve-stredoveku
http://cs.wikipedia.org/wiki/Parf%C3%A9m
http://parfemy.heureka.cz/poradna/rodokmeny-a-vune-parfemu/
http://cs.wikipedia.org/wiki/V%C5%AFn%C4%9B
http://www.tech-info.cz/parfumerie/vyroba-parfemu.html
http://www.manipura.cz/vlastni-vyroba-parfemu/
Také zasíláme odkaz na dotaz zabývající se parfémy ve středověku, který již byl zpracován naší službou dříve: http://www.ptejteseknihovny.cz/uloziste/aba001/2012/parfemy-ve-stredoveku/?searchterm=parfém.
Pokud jde o literaturu, uvádíme příklady záznamů o knihách pouze z báze NKC Národní knihovny, http://www.nkp.cz, záložka Katalogy a databáze : (Služba ptejte se knihovny vyhledává pouze přibližně do pěti záznamů literatury, v případě, že bychom vyhledávali větší množství literatury, jednalo by se o službu rešeršní, která spadá mezi placené služby knihovny. Více viz: http://www.nkp.cz/sluzby/reserse)
* Pehle, Tobias a Jonas, Sylvia. Parfém. 1. vyd. Čestlice: Rebo, 2009. 295 s. ISBN 978-80-255-0050-7.
[ http://aleph.nkp.cz/F/?func=direct&doc_number=001857326&local_base=NKC ]
* Parfémy století: svět vůní, flakonů a značek. Vyd. 1. [Praha]: Ikar, 2000. 204 s. ISBN 80-7202-774-3.
[ http://aleph.nkp.cz/F/?func=direct&doc_number=000999780&local_base=NKC ]
* Stamelman, Richard Howard. Perfume: Joy, Obsession, Scandal, Sin: a cultural history of fragrance from 1750 to the present. New York: Rizzoli, 2006. 384 s. ISBN 0-8478-2832-8.
[ http://aleph.nkp.cz/F/?func=direct&doc_number=001689477&local_base=NKC ]
* Trepková, Emilie a Vonášek, František. Vůně a parfémy: tajemství přitažlivosti. Praha: Maxdorf, 1997. 173 s. ISBN 80-85800-48-9.
[ http://aleph.nkp.cz/F/?func=direct&doc_number=000278257&local_base=NKC ]
* Caban, Peter. Kadidlo a vonné látky v Bibli a v liturgii. 1. vyd. Praha: Paulínky, 2012. 126 s. ISBN 978-80-7450-059-6.
[ http://aleph.nkp.cz/F/?func=direct&doc_number=002415150&local_base=NKC ]
Dále je možné knihy vyhledávat v souborném katalogu České republiky Caslin: http://aleph.nkp.cz/cze/skc, dále je možné vyhledávat články v databázi ANL http://aleph.nkp.cz/cze/anl či využít jednotnou informační bránu www.jib.cz. Vyhledává se většinou pomocí tzv. klíčových slov, tj. slov či slovních spojená, která vystihují dané téma. V tomto případě tedy např. vůně, historie vůní, vonné látky, psychologie vůně, atd. Tato klíčová slova se také dají různým způsobem kombinovat pokud zvolíte ve vyhledávání možnost tzv. rozšířeného vyhledávání.
Také jste se ptala na vědní obor s touto tematikou. Bohužel se nám nepodařilo vyhledat takovýto samostatný vědní obor. Přesto je mnoho vědních oborů, které alespoň částečně vůně zkoumají. Patří sem např. chemie, biologie, psychologie apod. Psychologií vůní se ve značné míře zabývá právě aromaterapie, která ale jak píšete Vás nezajímá a nejsme si jisti, zda se dá označit jako vědní obor. Zkoumání, reakce a výroba vonných látek patři do chemie (předpokládáme, že výroba parfémů je  součástí výuky na středních a vysokých školách vyučujících chemii, např. v Praze Vysoká škola chemicko-technologická, http://www.vscht.cz/homepage, http://www.vscht.cz/main/studenti/aktbak/fcht.bak.chcht.html
Obor
Chemie. Krystalografie. Mineralogické vědy
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
10.12.2013 16:06
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu