vulgarismy (teplý, vychcaný apod.)
Text dotazu
Marne jsem ve slovnicich (etymologickych, slangovych apod.) patral po motivaci slov \"teply\" (oznaceni homosexuála) a \"vychcany\" (někdo pochybneho charakteru).
Zda se mi, ze se podobnymi vyrazy a jejich analyzou oficilalni etymologie nezabyva, prijde mi to skoda.
Odpověď
V tom smeru, ze je to skoda, patri vas dotaz adresovat spise na Ustav pro jazyk cesky (www.ujc.cas.cz). Muzeme jen doplnit, ze existuje Obratiluv slovnik, ktery je soucasti trojsvazkoveho pojednani o vulgarismech. Vase priklady ale nezodpovi zcela.
V posledni dobe se objevil dalsi slovnik, ktery tez zabira zcasti oblast, o kterou se zajimate. Najdete tu napr. vyklad slova teply.
Pripojujeme bibl. udaje:
Kryptadia : příspěvky ke studiu pohlavního života našeho lidu / K.J. Obrátil ; s doslovem a životopisem K.J. Obrátila od Franze Schindlera. -- Vyd. 3., Novodobé 2.. -- Praha : Paseka, 2000. -- 3 sv. ; 24 cm
Velký slovník sprostých slov / Karel Jaroslav Obrátil. -- V opr. podobě vyd. 1.. -- Praha : Lege artis, 1999. -- 314 s. ; 24 cm (jine vydani predchoziho, jen slovnik)
Slovník nespisovné češtiny : argot, slangy a obecná mluva od nejstarších dob po současnost : historie a původ slov / [Jan Hugo, hlavní editor]. -- Praha : Maxdorf, c2006. -- 413 s. ; 21 cm
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
11.02.2008 09:24
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu