Vůdce lidu na Vsetíně
Text dotazu
Dobrý den, Jiří Hovadík, vůdce lidu
zmíněn v knize str. 52 Jan Leopold Hay
vypsání jeho života a působení
Autor
Řezníček, Václav
a prosím jestli je to možné o další info ... odkazy na matriky, působení , atd. Případně, jestli se někdo touto osobou zabýval. |Děkuji.
Odpověď
Dobrý den,
děkujeme za využití služby Ptejte se knihovny. Váš dotaz jsme konzultovali i s pracovníky Státního okresního archivu ve Vsetíně. Doporučili nám především dva zdroje, které k tomuto tématu využívají nejčastěji:
-BURIAN, Bohuslav a BURIAN, Ilja. Dějiny protestantismu na Vsetínsku. 1. vyd. Vsetín: Horní sbor českobratrské církve evangelické na Vsetíně, 1993. 144 s. ISBN 80-900025-4-4.
https://aleph.nkp.cz/F/?func=direct&doc_number=001878438&local_base=SKC
-BEDNÁŘ, František. Zápas moravských evangelíků o náboženskou svobodu v letech 1777-1781: prameny k dějinám tolerančního patentu. V Praze: Královská česká společnost nauk, 1931. 641 stran.
https://aleph.nkp.cz/F/?func=direct&doc_number=000676837&local_base=SKC
V těchto zdrojích se ale bohužel jméno Jiří Hovadík v rejstříku neuvádí.
První ze zmíněných titulů uvádí jméno Ján Hovadík mezi přihlášeními k evangelické víře.
(Zdroj: BURIAN, Bohuslav a Ilja BURIAN. Dějiny protestantismu na Vsetínsku. Vsetín: Horní sbor českobratrské církve evangelické na Vsetíně, 1993, s. 131. ISBN 80-900025-4-4.)
Druhý titul jmenuje jako vůdce lidu na Vsetíně jména: Jan, Lukáš a Václav Bubelovi, Jan Životský, Jan Mikuška, Jakub Olšák a Jan Hroněk. Průnik jmen tam tedy je, ale jméno Jiří Hovadík neuvádí.
(Zdroj: BEDNÁŘ, František. Zápas moravských evangelíků o náboženskou svobodu v letech 1777-1781: prameny k dějinám tolerančního patentu. V Praze: Královská česká společnost nauk, 1931, s. 49.)
Autor titulu se u této informace odkazuje na dokument uložen v Moravském zemském archivu v Brně (fond R11, N 92 - zpráva z 12. května 1777), doporučili bychom Vám zkusit se ještě obrátit i na tuto instituci. Kontakty naleznete zde: https://www.mza.cz/o-nas/kontakty/.
Zmínku o Jiřím Hovadíkoci mezi vůdci lidu jsme nalezli i v jiné studii V. Řezníčka zde:
-Časopis Musea království Českého. Praha: Matice česká, 1902, 76(2), s. 267. ISSN 1210-9746. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/uuid/uuid:c20bc978-832b-4506-a94d-2b289776c283.
Kromě toho toto jméno uvádí i autor Bedřich Gerža ve svém článku zde:
-Český bratr: časopis Českobratrské církve evangelické. V Praze: Synodní výbor Českobratrské církve evangelické, 05.1931, 8(5), s. 136. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/uuid/uuid:81a5b5a0-a4dc-11e6-8bf1-001018b5eb5c.
Můžete se zkusit i podívat do matrik dostupných online, jestli tam naleznete jméno Jiří (případně Georg, Georgius) Hovadík. Připojujeme odkaz na matriky pro období 1700-1777: https://digi.archives.cz/da/searchlink?myQuery=7021a0fa9f9ea7b36fbb0ac3f74685c8&modeView=LIST.
Případně můžete kontaktovat také Muzeum regionu Valašska: http://www.muzeumvalassko.cz/kontakty
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
Zlín
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
02.10.2023 08:00
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu