VŠ- Tituly při studiu 2 oborů v rámci stejného studijního programu
Text dotazu
Dobrý den,
zajímalo by mě, zda absolvent 2 různých oborů v rámci 1 studijního programu může užívat titul Mgr. et. Mgr. nebo pouze Mgr.
Odpověď
Dobrý den,
podle zákona o vysokých školách (111/1998 Sb. ve znění pozdějších předpisů) se vysokoškolské vzdělání se získává studiem v rámci akreditovaného studijního programu podle studijního plánu stanovenou formou studia. Za akreditovaný studijní program se pro účely tohoto zákona považuje i studijní program uskutečňovaný vysokou školou v rámci oblasti nebo oblastí vzdělávání, pro které má vysoká škola institucionální akreditaci. (§ 44, odst. (1) - https://www.zakonyprolidi.cz/cs/1998-111#cast4). Součástí studijního programu je kromě např. názvu studijního programu také i udělovaný akademický titul (§ 44, odst. (2)).
Tj. absolvent dvou různých studijních programů dle našeho názoru může používat oba tituly v kombinaci např. Mgr. et Mgr (https://prirucka.ujc.cas.cz/?id=783).
V případě dvou studijních oborů v rámci jednoho studijního programu (https://is.cuni.cz/webapps/akreditace/pojmy/?lang=cs) již bude situace komplikovanější. Novela č. č. 137/2016 Sb. zákona o vysokých školách vypustila členění studijních programů na studijní obory. V § 98, odst. (1) je zde uvedeno (https://www.zakonyprolidi.cz/cs/1998-111#cast19):
(1) Studijní obory, v nichž vysoké školy uskutečňují podle dosavadních předpisů obsahově ucelenou část vysokoškolského studia, vysokoškolské studium a postgraduální studium a jsou uvedeny v jejich statutech, se stávají studijními programy podle tohoto zákona a jsou akreditovány na dobu čtyř let s tím, že:
a) ucelená část vysokoškolského studia podle § 21 zákona č. 172/1990 Sb., o vysokých školách, je považována za bakalářský studijní program podle tohoto zákona,
b) vysokoškolské studium podle § 18 zákona č. 172/1990 Sb. je považováno za magisterský studijní program podle tohoto zákona,
c) postgraduální studium podle § 22 zákona č. 172/1990 Sb. je považováno za doktorský studijní program podle tohoto zákona.
Znění zmiňovaného zákona č. 192/1990 Sb. naleznete na https://www.zakonyprolidi.cz/cs/1990-172#cast7.
Tj. při studiu dvou studijních oborů, které splňují výše uvedené podmínky, by absolvent pravděpodobně také mohl používat oba tituly spojené spojkou et.
Studijní obory jsou dále zmíněny v Přechodných ustanoveních vysokoškolského zákona, konkrétně v článku X (https://www.zakonyprolidi.cz/cs/1998-111#redakce):
3. Akreditované studijní programy, které uskutečňují vysoké školy podle dosavadních právních předpisů k poslednímu dni přede dnem nabytí účinnosti tohoto zákona, se dnem nabytí účinnosti tohoto zákona stávají studijními programy akreditovanými podle zákona č. 111/1998 Sb., ve znění účinném ode dne nabytí účinnosti tohoto zákona, a jsou akreditovány na stanovenou dobu, nejméně však na dobu do 31. prosince 2024; po tuto dobu zůstává zachováno i dosavadní členění těchto studijních programů na studijní obory....
V každém případě bychom Vám doporučili konzultovat používání obou titulů v případě, že jde o dva studijní obory v rámci jednoho studijního programu, se studijním oddělením konkrétní vysoké školy, aby nedošlo k situaci, kdy by jejich používání bylo hodnoceno jako neoprávněné.
Zrušení studijních oborů se podrobně věnují následující dva články. Plný text obou článků je dostupný z https://www.mvcr.cz/clanek/spravni-pravo-cislo-4-5-2018.aspx.
· PROKEŠ, Martin. Zajištění možnosti pokračovat ve studiu a související otázky (pohled první). Správní právo. 2018, roč. 51, 4/5, s. 321-337. ISSN 0139-6005.
· SMUTNÁ, Veronika. Co s načatým studiem aneb konec studijních oborů v Čechách: Část první: povinnost vysoké školy zajistit studentům možnost pokračovat ve studiu. Správní právo. 2018, roč. 51, 4/5, s. 321-337. ISSN 0139-6005.
Obor
Výchova a vzdělávání
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
14.04.2020 08:00
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu