Vrchol Žuráň - území Francie?
Text dotazu
Některé internetové zdroje uvádí vrchol Žuráň poblíž Slavkova u Brna jako exteritoriální území Francie (příklady uvádím níže). Je to pravda, nebo ne?
https://www.austerlitz.org/cz/zuran/
https://www.objevujpamatky.cz/[…]/z-mohyly-miru-pres-slavkov-do-vyskova
Odpověď
Dobrý den,
i v několika dalších zdrojích a publikacích se objevuje informace o tom, že území vrcholu Žuráň i památník na něm stojící patří Francii, např.:
* KOVÁŘ, Ladislav. Toulky Moravou. Brno: Šimon Ryšavý, 1997. S. 354. ISBN 80-902143-9-X. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/uuid/uuid:284ba460-f6a9-11e5-8745-005056825209
* HOUŠŤOVÁ, Alena a ŽAMPACH, Vojtěch. Psal se rok 1805: [sborník. V Ivančicích: Okresní muzeum Brno-venkov, 1968. S. 11. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/uuid/uuid:a3505830-d9b0-11e3-b110-005056827e51
* FŇUKAL, Miloš. Politická geografie. Olomouc: Univerzita Palackého, 2013. S. 33. ISBN. 978-80-244-3901-3. Dostupné také z: https://geography.upol.cz/soubory/studium/e-ucebnice/978-80-244-3901-3.pdf.
* https://www.zamek-slavkov.cz/wp-content/uploads/Slavkovsk%C3%A9-boji%C5%A1t%C4%9B-mapa-pr%C5%AFvodce.pdf
* https://is.muni.cz/el/1422/podzim2016/MP113Zk/um/3.Pravni_normy_2.pdf
Nicméně na stránkách obce Podolí, na jejímž katastrálním území se Žuráň nachází, jsme žádnou takovou informaci nenalezli, stejně tak v publikaci k historii obce:
* ČALKOVSKÝ, Jiří. Podolí u Brna 1237-2007: vybrané kapitoly z historie obce. Podolí u Brna: OÚ Podolí u Brna, 2007. ISBN 978-80-903674-2-5. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/uuid/uuid:00ae7500-5208-11e9-8854-005056827e51
Michal Modrlák ve své diplomové práci k historii klubu vojenské historie La Garde Impériale d´ Austerlitz na straně 15 uvádí, že „Umělý vrcholek tohoto návrší spolu s památníkem byl v meziválečném období uváděn jako exteritoriální území Francie“ a v poznámce pod čarou potom „V dnešní době tomu již tak není. Dle katastrálních map je vlastníkem pozemku, na němž se tento památník nachází, obec Podolí.“
Použitý zdroj:
* MODRLÁK, Michal. Historie klubu vojenské historie La Garde Impériale d´ Austerlitz a možné využití tématu napoleonské války při výuce dějepisu na základní škole. Olomouc, 2020. Diplomová práce. Univerzita Palackého. Pedagogická fakulta. Dostupné také z: https://theses.cz/id/ljwd24/DP_GIA_Michal_Modrlak.pdf.
Výše uvedené tvrzení si můžete snadno věřit přímo v katastru nemovitostí (https://nahlizenidokn.cuzk.cz/) – položka Vyhledání parcely – Podolí (okres Brno-venkov) – parcelní číslo 904 (viz https://sgi-nahlizenidokn.cuzk.cz/marushka/default.aspx?themeid=3&&MarQueryId=6D2BCEB5&MarQParam0=724254&MarQParamCount=1&MarWindowName=Marushka – mapu je třeba hodně zvětšit). Po vyplnění kódu v horní části se Vám zobrazí údaje o vlastníkovi, kterým je opravdu obec Podolí.
Domníváme se proto, že zdroje uvádějící návrší Žuráň jako exteritoriální území Francie čerpají pouze ze starších zdrojů, kde je tato informace zmíněna. Můžete se však obrátit přímo na obec Podolí, kde by Vám měly být poskytnuty aktuální informace (https://www.podoliubrna.cz/kontakty).
Jinak Vám můžeme doporučit ještě dvě zajímavé publikace vztahující se k Žuráni a napoleonským válkám:
* USTOHAL, Vladimír. Napoleonská návrší. Brno: Moravské zemské muzeum, 1995. 61 s., [1] slož. s. mapa. ISBN 80-7028-059-X.
* KOPECKÝ, František. Maršál Franchet d'Espèrey a Žuráň: (dvě maršálovy návštěvy a jejich ohlasy v tisku). Brno: Onufrius Jan Kux, 2017. 39 stran. ISBN 978-80-87859-09-4.
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
16.11.2022 17:36
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu