Vrchlický - básně
Text dotazu
Dobrý den, Jaroslav Vrchlický měl napsat básně Abisag a Zimní baladu (z cyklu "Květy duše") - prosím o bližší informace o těchto skladbách (kde lze najít jejich plný text). S díky a pozdravem
Odpověď
Dobrý den, povídka Abisag autora Jaroslava Vrchlického vyšla v knize: VRCHLICKÝ, Jaroslav. Povídky ironické a sentimentální. Praha : Jos. R. Vilímek, 1886. (Abisag - s. 155 - 176). Kniha byla již zdigitalizována a zpřístupněna v rámci systému Kramerius - Monografie. Bohužel, v současné době je systém Kramerius mimo provoz. Ověření, zda byla zmíněná monografie zařazena mezi dokumenty s volným přístupem, tedy, bohužel, nemůžeme provést.
Báseň Zimní balada vyšla v básnické sbírce Má vlast (VRCHLICKÝ, Jaroslav. Má vlast : básně Jaroslava Vrchlického : (1885-1902). V Praze : J. Otto, [1903]). Pod názvem Zima byla báseň zařazena i do sbírky Nálady a pohádky (ENGELMÜLLER, Ferdinand. Nálady a pohádky : Padesát obrazů a kreseb. Praha : B. Kočí, 1902). Obě sbírky jsou dostupné v rámci databáze Česká elektronická knihovna. Plnotextová databáze české poezie 19. a počátku 20.století: http://www.ceska-poezie.cz/ (Databáze je volně přístupná - pro vstup je ovšem nutná bezplatná registrace).
Zdroje:
Personální bibliografie J.Vrchlického (rešerše - dokument dostupný v Referenčním centru NK ČR).
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
10.06.2009 14:03
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu