Vrbatův Kostelec, Chrudimsko
Text dotazu
Velice Vás prosím, zda by nebylo možné zjistit kdy přesně byly založeny obce 1.Vrbatův Kostelec,okres Chrudim,kraj Pardubický 2.Louka ,okres Chrudim,kraj Pardubický 3.Habroveč,okres Chrudim,kraj Pardubický 4.Cejřov,okres Chrudim,kraj Pardubický nebo alespoň kdy byly o obcích zaznamenány první písemné zmíňky. Předem velice děkuji.
Odpověď
Dobrý den, první písemná zmínka o obci Vrbatův Kostelec pochází z roku 1073. Uveřejněna byla v dokumentu: Codex diplomaticus et epistolaris regni Bohemiae I. (1907). Obce, které patří správně pod výše uvedenou obec, byly poprvé písemně zmíněny v letech: 1541 - Cejřov, 1545 - Louka a Hraboveč. První písemná zmínka o těchto obcích pochází z Desek zemských.
Více informací by Vám mohlo poskytnout Regionální muzeum v Chrudimi:
http://www.muzeumcr.cz/ či Městské muzeum ve Skutči:
http://www.muzeum.skutec.cz/ .
Zdroje:
PROFOUS, Antonín. Místní jména v Čechách : jejich vznik, pův. význam a změny. 1. vyd. Praha : Nakladatelství Československé akademie věd, 1949-1960
Historický lexikon obcí České republiky 1869-2005.( 1.sv.) 1. vyd. Praha : Český statistický úřad, 2006. ISBN   80-250-1277-8 (Český statistický úřad : soubor : váz.);  80-250-1310-3 (Český statistický úřad : 1. díl : váz.)
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
06.12.2007 16:45
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu