volnočasová společnost
Text dotazu
Dobrý den,
máme na VŠ UK IPS přispívat na tvorbě wikihesel, naše skupina dostala heslo: volnočasová společnost, takže bychom potřebovali znát nějaké tituly, ve kterých se toto heslo vyskytuje.
Předem děkuji za pomoc,
Odpověď
Dobrý den,
procházeli jsme sociologické slovníky i publikaci věnovanou přímo volnému času, ale konkrétně heslo "volnočasová společnost" jsme nikde nenašli.
Uvádíme Vám seznam projitých sociologických slovníků:
* Jandourek, Jan. Sociologický slovník. Vyd. 1. Praha: Portál, 2001. 285 s. ISBN 80-7178-535-0.
* Boudon, Raymond et al. Sociologický slovník. 1. české vyd. Olomouc: Univerzita Palackého, 2004. 253 s. ISBN 80-244-0735-3.
* Linhart, Jiří, ed., Vodáková, Alena, ed. a Klener, Pavel, ed. Velký sociologický slovník. Vyd. 1. Praha: Karolinum, 1996. 2 sv. ISBN 80-7184-311-3.
Pozn.: v tomto slovníku je hezky a podrobně zpracováno heslo volný čas
Listovali jsme také knihou Úvod do problematiky volného času, ale ani zde jsme toto heslo nenašli. Doporučujeme Vám však knihu důkladně pročíst, mohlo by zde být toto sousloví volněji opsáno. Úplná citace knihy zní:
* Janiš, Kamil. Úvod do problematiky volného času. Vyd. 1. Opava: Slezská univerzita v Opavě, Fakulta veřejných politik, Ústav pedagogických a psychologických věd, 2009. 61 s. ISBN 978-80-7248-530-7.
Obsah: http://toc.nkp.cz/NKC/201001/contents/nkc20091994989_1.pdf
Je také možné, že úkolem není vysloveně najít heslo ve slovnících, ale vyvodit jej z informacích o volném času obecně, tedy z pojmů volná čas, volnočasové aktivity, instituce pro volný čas, apod.  Zajímavé by tak pro Vás mohly být následující tituly o volném čase:
* Blackshaw, Tony, ed. Routledge handbook of leisure studies. 1st pub. London: Routledge, 2013. xxii, 610 s. Routledge handbooks. ISBN 978-0-415-69717-0.
* Kaplánek, Michal. Čas volnosti - čas výchovy: pedagogické úvahy o volném čase. Vyd. 1. Praha: Portál, 2012. 175 s. ISBN 978-80-262-0450-3.
* Stebbins, Robert A. The idea of leisure: first principles. New Brunswick: Transaction Publishers, C2012. xi, 133 s. ISBN 978-1-4128-4272-3.
* Kelly, John R. Leisure. 4th ed. Urbana: Sagamore, 2012. xi, 523 s. ISBN 978-1-57167-640-5.
* Human Kinetics. Dimensions of leisure for life: individuals and society. Champaign: Human Kinetics, C2010. x, 372 s. ISBN 978-0-7360-8288-4.
Tyto a další knihy o volném čase naleznete v Souborném katalogu ČR, který je dostupný na adrese http://aleph.nkp.cz/F/. Pro vyhledávání jsme využili klíčové slovo "volný čas", vyhledávání můžete samozřejmě dále zpřesňovat výrazy, které se hodí pro téma Vašeho zadání.
S Vaším dotazem se můžete obrátit také na Knihovnu společenských věd TGM v Jinonicích, která je také zapojena do služby Ptejte se knihovny (http://www.ptejteseknihovny.cz/knihovny/knihovna-spolecenskych-ved-tgm-v-jinonicich/), která by Vám s ohledem na své vědní zaměření a fondy mohla dát přesnější odpověď.
Obor
Tělesná výchova a sport. Rekreace
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
18.02.2014 16:15
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu