Volby 1948
Text dotazu
Byly volby v roce 1948 demokratické? Děkuji
Odpověď
Dobrý den,
československé volby v roce 1948 lze stěží prohlásit za demokratické. Už první poválečné volby v roce 1946 měly sice svobodný průběh, ale předtím, v tzv. Košickém vládním programu byly zakázány některé pravicové předválečné strany, čímž byla možnost volby omezena.
Průběh voleb v květnu 1948 stručně shrnují Dějiny zemí koruny české II., Praha 1992, str. 268: Volby "proběhly v atmosféře nepokrytého zastrašování a byly při nich porušeny veškeré zásady svobody a otevřenosti. Pokusy o protikomunistickou předvolební agitaci byly stíhány Bezpečností a trestány. Voličům byla předložena společná kandidátka Národní fronty, na kterou nebyl zařazen žádný opoziční politik... Ani zmíněná opatření však nemohla komunistům zajistit vítězství v takovém rozsahu, jaký si přáli. Proto byly výsledky voleb v krajských volebních centrech falšovány."
Obor
Politické vědy. Vojenství
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
29.02.2008 10:16
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu