vojenství
Text dotazu
šerut ha bitachom ha klali
Odpověď
Dobrý den,
Šabak (hebrejsky: שב"כ, plným jménem שירות הביטחון הכללי Šerut ha-Bitachon ha-Klali), v západních médiích známá pod zastaralou zkratkou Šin Bet (hebrejsky: ש"ב, anglicky: Shin Bet), je izraelská Hlavní bezpečnostní služba zaměřená na vnitřní bezpečnost Izraele a plnící kontrarozvědné úkoly. Jedna ze tří hlavních bezpečnostních organizací Izraele (kromě Mosadu a Amanu).
Šin Bet byla založena 30. června 1948 Iserem Har'elem (založení nebylo oficiálně oznámeno). První sídlo měla v Haifě. Personální základ tvořila zpočátku menší část rozpuštěné Šaj. Do roku 1950 zůstala Šin Bet pod velení Izraelských obranných sil (IOS), od tohoto roku byla převedena pod ministerstvo obrany.
(Zdroj: http://cs.wikipedia.org/wiki/%C5%A0in_Bet - ověřeno v :
REICH, Bernard a GOLDBERG, David Howard. Historical dictionary of Israel. 2nd ed. Lanham: Scarecrow Press, 2008. xlvii, 636 s. Historical dictionaries of Asia, Oceania, and the Middle East; no. 68, no. 11. ISBN 978-0-8108-5541-0 )
oficiální stránky: http://www.shabak.gov.il/english/Pages/default.aspx
Literatura k tématu v Online katalogu Národní knihovny ČR (http://aleph.nkp.cz/cze/nkc ) :
* RAVIV, Daniel a MELMAN, Yossi. Izraelské tajné služby. Vyd. 1. Praha: Themis, 1999. 507 s. Historie. ISBN 80-85821-66-4.
*BLACK, Ian; MORRIS, Benny. Mossad - izraelské tajné války. Praha : Jota, 2006. 632 s. ISBN 80-7217-392-8. S. 175-182.
* DEACON, Richard. The Israeli Secret Service. London: Sphere Books, 1979, ©1977. v, 356 s.
Další informace k tématu přinášejí mimo jiné následující internetové stránky:
* http://magazin.specialista.info/view.php?cisloclanku=2005090138
* Profile: Israel's Shin Bet agency [online]. BBC, 2002-01-30, [cit. 2011-07-25].( http://news.bbc.co.uk/2/hi/middle_east/1791564.stm)
* http://cs.wikipedia.org/wiki/%C5%A0in_Bet
Obor
Politické vědy. Vojenství
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
13.12.2012 13:00
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu