Vojenský újezd - samosprávní celek?
Text dotazu
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda je nebo není vojenský újezd samosprávním územním celkem. Děkuji za odpověď
Odpověď
Hezký den,
podle zákona o územním členění státu se území ČR se dělí na kraje, kraje se dělí na okresy a okresy se dělí na obce a vojenské újezdy.
Vojenský újezd je vymezená část území státu určená k zajišťování obrany státu a k výcviku ozbrojených sil. Újezd tvoří územní správní jednotku. Státní správu na území újezdu vykonává újezdní úřad v rozsahu úkolů, které stanoví část 6 zákona č. 222/1999 Sb., o zajišťování obrany České republiky. Úkoly státní správy plní Újezdní úřad, který je zároveň vojenským orgánem.
Podrobnější informace najdete např. na IUS WIKI, viz použité zdroje.
Použité zdroje
ČESKO. Zákon č. 36 ze dne 11. 4. 1960 o územním členění státu. In: Sbírka zákonů Republiky československé. 1960, částka 15. Aktuální znění dostupné z: http://www.zakonyprolidi.cz/cs/1960-36
Informace o vojenských újezdech. 2004. Armáda České republiky [online]. Praha: Ministerstvo obrany ČR, 4.6.2015 [cit. 2015-06-29]. Dostupné z: http://www.acr.army.cz/scripts/detail.php?id=215
ČESKO. Zákon č. 222 ze dne 12. října 1999 o zajišťování obrany České republiky. In: Sbírka zákonů České republiky. 1999, částka 76, s. 3755-
3774. Dostupný také z: http://www.mocr.army.cz/images/id_0000_1000/172/222m.pdf
30. Územní členění státu a ústavní základy územní samosprávy v ČR. Ius Wiki [online]. 17. 1. 2014 [cit. 2015-06-29]. Dostupné z: http://www.ius-wiki.eu/usta[…]zemnich_samospravnych_celku
Obor
Politické vědy. Vojenství
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
29.06.2015 08:00
David píše:
Čtvrtek 09.03.2023 14:02
Takže ano je ?
PSK - admin píše:
Pondělí 13.03.2023 08:48
Dobrý den,
domníváme se, že je.
,,Vojenský újezd je vymezená část území státu určená k zajišťování obrany státu a k výcviku ozbrojených sil. Újezd tvoří územně správní jednotku.“
Více naleznete v odkazech níže:
https://acr.army.cz/scripts/detail.php?id=215
Zákon číslo 222/1999.
6. část – Vojenské újezdy.
https://www.zakonyprolidi.cz/cs/1999-222#cast6
S pozdravem
služba PSK
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu