Vojenském muzeu Sokolovo
Text dotazu
Dobrý den, nedaří se mi najít údaje o vojenském muzeu v ukrajinském Sokolově, resp. o symbolickém náhrobku Otakara Jaroše,který by měl být v jeho blízkosti. Zajímá mne, kdy a kým bylo muzeum zřízeno,jaké byly jeho osudy po rozpadu SSSR, příp. jaký je jeho současný stav. Velice by mě to pomohlo právě nyní, během přípravy cesty za historií bojišť na východě. Předem děkuji za vaše úsilí a přeji mnoho úspěchů v další činnosti.
Odpověď
Dobrý den,
s dotazem by bylo lepší obrátit se na pracovníky Vojenského historického ústavu AV ČR http://www.mocr.army.cz/ministr-a-ministerstvo/lide-struktura/vhu/vojensky-h
istoricky-ustav-praha-8100/, Vojenského ústředního archívu http://www.vuapraha.army.cz/vua.htm a dále na Slovanskou knihovnu NK ČR http://www.nkp.cz/pages/page.php3?nazev=Slovanska_knihovna&submenu2=83,
která např. spolupořádala  konferenci..., viz:
Pořadatelé konference Muzeum osvobozeneckého boje Ukrajiny v Praze. Ztráty a nálezy, konané 12.-14. října 2005 v Praze: Slovanská knihovna, Česká asociace ukrajinistů, Velvyslanectví Ukrajiny v ČR, Ukrajinská iniciativa v ČR, Sdružení Ukrajinek v ČR a vydala sborník Muzeum osvobozeneckého boje Ukrajiny http://www.nkp.cz/files/mobu_information_czech.pdf.
Doporučujeme obrátit se i na Ukrajinské velvyslanectví v Praze http://www.mfa.gov.ua/czechia/czech/.
Dalším zdrojem informací by mohla být Československá obec legionářská http://obeclegionarska.cz/ a  Spolek pro vojenská pietní místa http://www.vets.estranky.cz/, který mapuje pietní místa našich vojáků.
Pomocí vyhledávače na internetu (google) najdete několik odkazů s informacemi, které by Vás mohly zajímat, viz odkazy:
http://www.vets.estranky.cz/clanky/vpm---ukrajina/sokolovo.html
http://guide.kharkov.ua/en/?object_id=319 - Ukrajina http://cs.wikipedia.org/wiki/Bitva_u_Sokolova
http://is.muni.cz/th/64225/ff_m/Zapomenuti_hrdinove.txt
http://obeclegionarska.cz/index.php?mid=4&aid=645
http://www.militaryclub.info/erika/exp-kursk01.htm
"...Poslední zastávka na Ukrajině bylo město CHARKOV. Právě nedaleko tohoto města, u vesnice Sokolovo se poprvé zúčastnila bojů čs. jednotka. S průvodcem, který se k nám připojil v Charkově,... jsme navštívili Sokolovo, kde jsme si prohlédli muzeum, ve kterém je velká část expozice věnována čs.
vojákům a jako skoro v každém Ukrajinském a Ruském muzeu dioráma boje. Našim velkým přáním bylo vyfotografovat kostel, ve kterém se hrdinně bránili naši vojáci, ale bohužel tento kostel byl zničen za již války. Je zajímavé, že se v jeho ruinách nedávno našla zachovalá helma, která musela vzhledem k tvaru náležet čs. vojákovi. Tuto helmu prý našly děti povalovat se ve zbytcích kostela... Lze předpokládat, že případný terénní průzkum v Sokolově a okolí by mohl přinést zajímavé objevy. V Charkově jsme si ještě stačili prohlédli třídu kapitána Jaroše a ulici Sochora...".
Str. 75-6: Heslo Sokolovo, ukrajinská vesnice...
"...Od jara 1958, po vzniku Muzea sovětsko-československého přátelství, se vesnice stala místem každoročních setkání československých a sovětských veteránů..."
Zdroj: FIEDLER, Jiří. Sokolovo 1943. Malý encyklopedický slovník. Praha:
naše vojsko, 2003. ISBN 80-206-0716-1.
Str.9: "Statečný velitel obrany Sokolova je pochován nedaleko místa, kde padl. Dnes se tu rozprostírá park "Družba"..."
Zdroj: SVOBODOVÁ, Jiřina. Hrdina Sovětského svazu kapitán Otakar Jaroš.
Literární pásmo. Kladno: SVK, 1984.
Obor
Umění, architektura, muzeologie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
06.12.2012 17:22
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu