vojenské cvičení Krkonoše 81, mobilizační cvičení 1983
Text dotazu
Dobrý den,
r. 1981 proběhlo tzv. cvičení Krkonoše 81, které ale bylo skrytou přípravou na účast ČSLA na útoku proti Polsku (kvůli polit. situaci tam - odbory Solidarita atd.), nařízené Sov. svazem. Útok se nakonec neuskutečnil jen díky tomu, že Jaruzelski vyhlásil v Polsku výjimečný stav. Roku 1983 proběhlo mobilizační cvičení naší armády, velmi výjimečné.
Můžete mi prosím sdělit, zdali o těchto cvičeních existuje nějaká česká nebo slovenská publikace, kde bych se mohl dočíst podrobnosti?
Děkuji
Odpověď
Dobrý den,
o cvičení Krkonoše 81 na sklonku roku 1980 podrobně pojednává článek Prokopa Tomka "Akce Krkonoše: československé vojenské souvislosti polské krize" časopisu Historie a vojenství.
Použité zdroje
TOMEK, Prokop. Akce Krkonoše: československé vojenské souvislosti polské krize. Historie a vojenství. 2017, 66(3), 4-19. ISSN 0018-2583.
KŘÍŽ, Antonín. Krkonoše 80: cvičení, nebo........ ?. [S.l.] : [s.n.], [199?]. 49 s. : [1] mp., [1] tab.
Obor
Politické vědy. Vojenství
Okres
--
Knihovna
Vojenský historický ústav - knihovna
Datum zadání dotazu
18.10.2017 19:27
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu