Vojenská služba za první světové - věk odvedených vojáků
Text dotazu
Dobrý den,
zpracovávám starou korespondenci. Mám dopis z roku 1915 (psáno v St. Pölten) a chtěla bych vědět, kolik asi pisateli bylo let. Bylo mu více než 15? V kolika letech se odvádělo? Díky.
Odpověď
Dobrý den,
dle knihy " Češi v 1. světové válce" byla branná povinnost uzákoněna v roce 1912 pro všechny muže Rakouska-Uherska ve věku od 20 do 22 let.
"Seznamy branců se vypracovaly na základě podkladů starostů obcí, kterým se v říjnu museli nahlásit všichni, kteří se následujícího roku měli dostavit k odvodu. Odvody se konaly každoročně pravidelně v březnu a dubnu, v případě potřeby byly vyhlašovány odvody dodatečné."
Pisatel ovšem mohl být starší či mladší než osoba právě podléhající branné povinnosti. Do války byli povoláni příslušníci domobrany, tedy všichni bojeschopní muži ve stáří 19 - 42 let. V první výzvě byli zařazeni všichni, kteří v běžném kalendářním roce dosáhli nebo měli dosáhnout věk 19 - 37 let, ostatní do 42 let patřili do výzvy druhé. Domobranci první  výzvy, kteří absolvovali vojenský výcvik, bývali zpravidla zařazováni do skupiny bojujících, ostatní a celá druhá výzva do skupiny nebojujících, v případě potřeby ale mohli být ke službě v poli použiti i dostatečně tělesně zdatní příslušníci 2. výzvy mající vojenský výcvik. Později (1. 5. 1915)byla domobranecká povinnost rozšířena na muže od 18 do 50 let. Dobrovolně mohli do armády vstoupit muži od 17 let (se souhlasem zákonného zástupce).
* NEDOROST, Libor. Češi v 1. světové válce. 1. díl, Mým národům. Vyd. 1. Praha: Libri, 2006. 239 s. ISBN 80-7277-321-6.
* http://ruarmada.webpark.cz/armada.htm
Pokud znáte jméno pisatele, můžete jej zkusit dohledat v databázi Vojenského ústředního archivu: http://www.vuapraha.cz/Pages/DatabazeVHA/DatabazeLegionaru.aspx, popřípadě kontaktovat Vojenský ústřední archiv: http://www.vuapraha.cz/Pages/Domovskastranka.aspx  či Vojenský historický ústav: http://www.vhu.cz/.
Obor
Politické vědy. Vojenství
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
21.12.2012 13:19
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu