Vodopády
Text dotazu
Dobrý den, chtěla bych Vás poprosit o základní informace o vodopádech (definice, vznik, dělení) a hlavně názvy knih a internetové stránky, které se vodopády zabývají. Děkuji za odpověď
Odpověď
Dobrý den,
vodopád je svislý nebo subvertikální stupeň v říčním korytě, přes který přepadá vodní tok. Obecně přijímaná exaktní definice vodopádu, pokud jde o výšku, šířku, vodnost či úhel sklonu terenního stupně, neexistuje.
Příčiny vzniku vodopádů mohou být strukturně geologické (odolné horniny spočívají na měkkých, síť puklin, ap.)nebo geomorfologické (visutá boční údolí).
Zdroj : Encyklopedický slovník geologických věd, Academia , Praha 1983
Doporučená literatura:
-Jakeš, Petr : Planeta země, Praha :Mladá fronta 1984
-Vitásek, František : Fysický zeměpis, Praha : ČSAV, 1956
-Naše modrá planeta. 2. [díl], Souše a vodstvo, Praha : SPN, 1969
-Velký atlas světa : encyklopedie geografie : world geographic, Praha : Česká Média Amercon, [2003]-
-Živel voda : člověk, příroda, technika, životní prostředí, V Praze : Koniklec, 2005
-Zavadil, Jan : Voda a její oběh v přírodě, Praha : SPN, 1952
-Pačes, Tomáš :Voda a Země , Praha : Academia, 1982
Všechny tyto knihy naleznete v bázi NKC Národní knihovny a můžete si je vypůjčit na základě čtenářského průkazu, viz http://www.nkp.cz, Služby, Pro uživatele a návštevníky.
Pokud jde o internetové stránky, odkazy naleznete pomocí vyhledavačů, např.
Google, Seznam, Atlas, apod.
Na internetové adrese http://vodopad.navajo.cz/ naleznete charakteristiku a dělení vodopádů, včetně fotografií.
Obor
Geografie. Geologie. Vědy o zemi
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
26.10.2007 12:16
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu