-
To se mi líbí
-
Doporučit
Na pšeničné mouce polohrubé je ve složení uvedeno "potravinářská pšenice, pitná voda". Proč a v jakém množství se voda do mouky přidává? Děkuji.
Dobrý den, do mouky se samozřejmě žádná voda nepřidává (to až při mísení těsta), ale v mouce přirozeně vlhkost je - ta je obsažena už v pšenici, ze které se pšeničná mouka (ať už hladká, polohrubá, hrubá, celozrnná, grahamová atd...) ve mlýně vyrábí. Maximální obsah vlhkosti v mouce je stanoven legislativou (max. 15%).
Pokud by do mouky byla přidána třeba kyselina askorbová, což je látka zlepšující pekařské vlastnosti mouky a tím i finálního pekařského výrobku (hlavně objem a střídku výrobku), pak by složení na obalu muselo být uvedeno v tomto smyslu: pšeničná mouka, kyselina askorbová. Vlhkost v mouce každý očekává, takže uvádět vodu je dle mého názoru zbytečné (ale proti ničemu to není).
Zemědělství
--
20.11.2008 13:42