vochloun
Text dotazu
Co je to "vochloun"? Citace: casopis Jizeran 6/2013 strana 24, online na http://www.jablonecnjiz.cz/[…]=5592&id_dokumenty=1676 . Google vraci pouze odkaz na tento zdroj.
Dekuji!
Odpověď
Dobrý den, Váš dotaz jsme konzultovali s odborníkem panem Noskem a citujeme jeho výklad téměř doslovně; on nás tím také nasměroval i k jinému zdroji, kde se o vochlounech hovoří.
"V uvedeném periodiku je napsáno "vochlouny - č. 29 a 34". Převedením výrazu do jednotného čísla by znělo "vochlouna". Podobně jako "pazderna".
Vochlování je technologický postup při zpracování  lnu. Vyčesávání pazdeří z likových vláken při ručním zpracování takzvanou "vochlí" (takový jako velký kartáč s kovovými hroty)." Technický slovník z roku 1938 vochlování uvádí:
Vochle (vochlice) - je zpravidla obdélníkové (zřídka kruhové) prkénko, z něhož kolmo vyčnívají ostré ocelové jehly; slouží k ručnímu vochlování lnu, konopí a p... podle starších údajů mají vochle pojmenování např. "desaterka", ...Další hesla ve slovníku s tím související např. vochlička, vochlovací hřebeny, vochlovací stolice, vochlovací stroj,...
Zdroj: TEYSSLER - KOTYŠKA. Technický slovník naučný: ilustrovaná encyklopedie věd technických. Praha: Borský a Šulc, 1938. D. XIV. Třecí až Vteřinový.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
21.07.2014 12:28
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu