Vnímání svržení atomových bomb americkými spojenci
Text dotazu
Dobrý den, píši práci na téma svržení atomových bomb v Hirošimě a Nagasaki a potřeboval bych najít literaturu, ve které se objevují postoje velké Británie, Francie a Sovětského svazu na vynález a svržení atomových bomb.
Předem moc děkuji
Odpověď
Dobrý den,
o svržením bomb na japonská města ke konci 2. sv. války bylo napsáno hodně knih a článků. Mnoho historiků z celého světa se k této problematice vyjadřovalo a hodnocení bylo různé. Zde je několik ukázek
„… sledujeme-li dějiny USA, vidíme, že největší důsledky měla atomová bomba právě tam. V prvních letech po válce ve všech zemích, dokonce i v Anglii, nastal výkyv vlevo, uplatnila se více váha dělnictva a lidových vrstev, kdežto v USA nastal stejně silný výkyv vpravo, ve směru reakce. To je v neposlední řadě důsledek Hirošimy.
Atomová bomba umožnila vedoucím militaristických kruhů USA udržet si politické pozice, které měli za války. Armáda se snad poprvé v dějinách USA stala politickou silou a kontroluje všechny oblasti života…“
Zdroj:
Hlavní název: Zrození atomového věku
Podnázev: obavy a neděje
Vydání: 2., přeprac. a dopl. vyd.
Autor: Bareš, Gustav, 1910-1979
Místo vydání: Praha
Nakladatel/Vydavatel: Mladá fronta
Vydáno : 1961
http://kramerius4.nkp.cz/search/handle/uuid:0c399b00-b56e-11e5-8c9e-001018b5eb5c
"Zpráva o zasažení Hirošimy novým druhem pumy pronikla k japonským čelným představitelům ráno 7. srpna…Ohromený svět a vzrušená Amerika se prostřednictvím prohlášení prezidenta Trumana seznámily s některými podrobnostmi nové zbraně. Projev byl vysílán i do Japonska a mnozí japonští politikové ho považovali za pouhou propagandu… Světový ohlas nebyl jednoznačný.
Vatikán odsoudil novou pumu jako „katastrofální vrchol apokalyptických překvapení, která přináší válka.“ Vatikánský mluvčí přirovnával vynález pumy k vynálezu ponorky Leonardem da Vinci a vyslovil politování, proč atomoví vědci svůj výtvor nezničili v zájmu lidstva.
Ve Velké Británii pumu uvítali jako prostředek rychlého skončení války. H.G.Wells, který objev atomové pumy předpověděl dvanáct let předtím v knize „O věcech, jež přijdou“, poznamenal, že „toto může zničit všechno špatné, nebo dobré na tomto světě. Je na lidech, aby rozhodli co.“
V lucemburském vězeňském tábore se přední nacističtí váleční zločinci – mezi nimi Goring, polní maršálek Keitel a von Ribbentrop - shodli, že ve válce nastal obrat. Bývalý ministr zahraničních věcí prohlásil, že „od nynějška se nenajde nikdo tak stupidní, aby začínal válku. Je to příležitost pro lidstvo, aby s válkami pro vždy skoncovalo.“
V Sovětském svazu se sdělovací prostředky ke zprávě o použití atomové pumy postavily střízlivě. Rozhlasové a novinové zprávy sice vyjádřily „zájem o novou zbraň“, ale současně zdůraznily, že ruští vědci rovněž „značně pokročili v atomovém výzkumu“.
Ve Washingtonu se senátoři obrátili к nově ustaveným Spojeným národům s výzvou, aby se „prospěch z objevu vedoucího k vynálezu pumy stal majetkem mírumilovných národů.“
Téměř všichni se shodovali v jednom: svět už nebude nikdy takovým, jakým byl předtím…
Většina Američanů byla přesvědčena, že válku ukončila atomová puma.
V Rusku však lidem oznámili, že Japonsko se zhroutilo díky útoku Rudé armády.
Skutečnost však byla naprosto jiná. Japonsko ke kapitulaci donutily puma a strach z Rusů…
Zdroj:
Hlavní název: Enola Gay
Podnázev: svržení první atomové pumy
Vydání: Vyd. 3., (V Pasece 1.)
Autor: Thomas, Gordon, 1933-
Překladatel: Pražák, Radovan
Autor: Morgan Witts, Max
Místo vydání: Praha
Nakladatel/Vydavatel: Paseka
Vydáno : 2003
http://kramerius4.nkp.cz/search/handle/uuid:acdb84e0-3c73-11e3-9dde-5ef3fc9bb22f
Na stránkách Národní knihovny ČR jsou volně přístupné katalogy a databáze, kde podle klíčových slov (předmětových hesel) můžete hledat knihy nebo články, které se vámi sledovanou problematikou zabývají. Zde několik  z nich na ukázku:
Baze ANL - články:
Hlavni zahlavi       Doubrava, Lukas
Nazev                Bylo svrzeni prvni atomove bomby valecnym zlocinem? : americka generalita s jadernym utokem nesouhlasila / Lukas Doubrava
Zdroj. dokument      Ucitelske noviny : tydenik pro ucitele a pratele skoly Praha : Josef Kral 1883-, ISSN 0139-5718 Roc. 118, c. 27 (2015), s. 14-16 118:27
Predmet. heslo       dejepis
Predmet. heslo       valky
Predmet. heslo       ucivo
Predmet. heslo       dejiny dvacateho stoleti
Predmet. heslo       Japonsko
Klicova slova        druha svetova valka * doplnek k ucivu
Chronolog. udaj      1945
Resume               Valka v Tichomori, valecne operace v poslednim roce 2. svetove valky. Mezinarodni situace. Hlavni duvody pro svrzeni atomove bomby na japonska mesta Hirosimu a Nagasaki (6. a 9. 8. 1945), zhorsujici se situace Japonska, snahy o ukonceni valky. Projekt Manhattan (prisne utajovany experiment, v cele vyzkumneho tymu J. R. Oppenheimer), vyvoj nuklearni zbrane, spoluprace USA, Velke Britanie a Kanady. Postupimske ultimatum,
rozhodnuti americkeho prezidenta o pouziti prvni atomove zbrane v historii i pres nesouhlasne nazory prednich vojenskych autorit. Vyber cilu - Hirosima a Nagasaki, bombardovani, vstup SSSR do valky s Japonskem, kapitulace japonskych vojenskych jednotek.
Hlavni zahlavi       (lup)
Nazev                Odpurci pouziti bomby / (lup)
Zdroj. dokument      Magazin 2000, ISSN 1211-4928 Roc. 13, c. 6 (20060317), s. 12-13 13:6
Poznamka             Rubrika: Kroky do minulosti
Predmet. heslo       atomova bomba -- vyroba -- historie -- Spojene staty americke
Predmet. heslo       jaderne zbrane -- vyzkum -- historie -- Spojene staty americke
Predmet. heslo       jaderne zbrane -- politicke aspekty -- eticke a moralni aspekty -- Spojene staty americke
Hlavni zahlavi       Kasparova, Ludmila Anezka
Nazev                Zrozeni tiche smrti / Ludmila Anezka Kasparova
Zdroj. dokument      Katolicky tydenik, ISSN 0862-5557 Roc. 6, c. 32 (1995), s. 1, 8 6:32
Poznamka             Svrzeni atomove bomby na Hirosimu a Nagasaki, 6.8. a 8.8.1945
Klicova slova        svetova valka 2. * americke dejiny * japonske dejiny * valecne operace * atomove zbrane * atomove utoky * svrzeni atomove bomby * Hirosima * Nagasaki * vyroci 50. * Spojene staty americke * Japonsko * r. 1945, srpen * 06.08.1945 * 08.08.1945
Hlavni zahlavi       Nalevka, Vladimir
Nazev                Hirosima - padesat let pote / Vladimir Nalevka
Zdroj. dokument      Dejiny a soucasnost, ISSN 0418-5129 Roc. 17, c. 6 (1995), s. 29-34 17:6
Klicova slova        svetova valka 2. * americke dejiny * japonske dejiny * valecne operace * letecke bombardovani * svrzeni atomove bomby * Hirosima * Japonsko * r. 1945, srpen
Baze NKC - knihy:
Hlavni zahlavi       Pitschmann, Vladimir
Nazev                Jaderne zbrane: nejvyssi forma zabijeni / Vladimir Pitschmann
Vydani               1. vyd.
Nakl. udaje          Praha : Nase vojsko, 2005
ISBN                 80-206-0784-6 (vaz.)
Edice                Historie a vojenstvi
Hlavni zahlavi       Syrucek, Milan, 1932-
Nazev                Na prahu atomove valky : svet mohl byt mnohokrat znicen, aniz to tusil / Milan Syrucek
Vydani               1. vyd.
Nakl. udaje          Praha : Epocha, 2008
Odkazy               http://kramerius4.nkp.cz/search/handle/uuid:a2a13960-bf0a-11e3-b110-005056827e51 - Digitalizovany dokument
ISBN                 978-80-87027-86-8 (vaz.) * 978-80-87027-86-6 (chyb.)
Predmet. heslo       jaderne zbrane
Predmet. heslo       testovani jadernych zbrani
Predmet. heslo       mezinarodni bezpecnost -- 20. stoleti
Predmet. heslo       studena valka (1945-1989)
Predmet. heslo       vojenska politika -- Spojene staty americke
Predmet. heslo       vojenska politika -- Sovetsky svaz
Predmet. heslo       Spojene staty americke -- zahranicni vztahy -- 20. stoleti
Predmet. heslo       Sovetsky svaz -- zahranicni vztahy -- 20. stoleti
Hlavni zahlavi       Rossiter, Mike, 1948-
Spy who changed the world. Cesky
Nazev                Spion, ktery zmenil svet : Klaus Fuchs a tajemstvi atomove bomby / Mike Rossiter ; z anglickeho originalu The spy who changed the world ... prelozil Pavel Kolmacka
Vydani               Vydani prvni
Nakladatel           V Praze : Vysehrad, 2015
ISBN                 978-80-7429-530-0 (vazano) : Kc 328,00
Predmet. heslo       agenti -- Nemecko -- 20. stoleti
Predmet. heslo       fyzici -- Nemecko -- 20. stoleti
Predmet. heslo       spionaz -- Sovetsky svaz
Predmet. heslo       zpravodajske sluzby -- Sovetsky svaz
Predmet. heslo       atomova bomba
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
14.01.2016 10:09
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu