Vlivy formující jedince
Text dotazu
Dobrý den, na internetu jsem se setkal s dělením formativních vlivů, které působí na jedince: vlivy nepřímé vnější (prostředí), nepřímé vniřní (např. temperament), přímé vnější (výchova) a přímé vnitřní (sebevýchova). Velice mě tato problematika zaujala a chtěl bych se o ní dozvědět více. Chtěl bych Vás poprosit o to, ve které publikaci bych se s tímto dělením mohl setkat. Rád bych použil i pro svůj referát a odkázal se na příslušný zdroj.
Odpověď
Dobrý den, dělení formativních faktorů na Vámi zmíněné čtyři kategorie podrobně popisuje kniha:
* BLÍŽKOVSKÝ, Bohumír. Systémová pedagogika pro studium a tvůrčí praxi : celistvé a otevřené pojetí výchovy : škola plného života - celý život školou : tvorba výchovně vzdělávací soustavy školy jako dílny lidskosti. 1. vyd. Ostrava : Amosium servis, 1992. ISBN 80-85498-18-9.
Danou koncepci formativních vlivů, které utvářejí lidskou osobnost, naleznete také v publikacích:
* ŠIKULOVÁ, Renata. Kapitoly z obecné pedagogiky : distanční texty pro studenty kombinované formy studia. Ústí nad Labem : Univerzita Jana Evangelisty Purkyně, Pedagogická fakulta, 2003. ISBN 80-7044-485-1 (brož.).
Jako studijní materiál je kniha dostupná i na internetové stránce:
http://pf.ujep.cz/files/KPR_sikulova_obecdidaktikascripta.pdf
*  Člověk - prostředí - výchova : k otázkám sociální pedagogiky. Brno : Paido, 2001. ISBN 80-7315-004-2.
*  JŮVA, Vladimír. Úvod do pedagogiky. 2., rozš. vyd. Brno : Paido, 1995. ISBN 80-85931-06-0.
(Další literaturu k tématu můžete nalézt v Online katalogu Národní knihovny ČR: http://sigma.nkp.cz/cze/nkc či Jednotné informační bráně: http://www.jib.cz/).
Obor
Výchova a vzdělávání
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
08.10.2009 07:52
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu