Vlivy církve
Text dotazu
Jsou potvrzené nějaké zásahy církve do historie?
např. zatajila nějaké bitvy,výsledek atd.
Odpověď
Dobrý den,
církev se bezesporu podílela na utváření dějin. U některých historických událostí došlo k tomu, že pravda a některá fakta o události byla zatajována či pozměňována. V některých případech tak činili i církevní přestavitelé.
Mezi známé zásahy církve do historie patří například tzv. Konstantinova donace, která udělala z papežů svrchované panovníky nad církevními i světskými záležitostmi a zaručovala jim vlastnické právo na "Papežské státy" (rozsáhlé oblastí střední Itálie). Tato listina, která značně napomohla zvýšení pravomocí církve, byla ovšem falzem. Církevní představitelé dlouho utajovali a vyvraceli námitky o nepravosti této listiny. Až v 17. století katolická církev oficiálně uznala, že Donace jsou padělkem z osmého století a ne autentickým dokumentem ze století čtvrtého.
Taktéž první křížová výprava byla vždy církví prezentována jako zbožná cesta poutníků, kteří chtěli osvobodit Svatou zemi. Ve skutečnosti se ovšem jednalo o loupežnou a kořistnickou výpravu.
Více si můžete přečíst ve velmi zajímavé knize:
* CANDUCI, Alexander. Největší lži v dějinách : falše, podvody, svádění viny na druhé a oficiální kamufláže, které utvářely svět. 1. vyd. Praha : Fortuna Libri, c2011. ISBN 978-80-7321-540-8.
Další literatura k tématu:
* MORAVČÍK, Leopold. Lži, ktoré menili svet. 1. vyd. Bratislava : Regent, 2005. ISBN 80-88904-42-0.
* GUTBERLET, Bernd Ingmar. 50 největších lží a legend světové historie. 1. vyd. Brno : MOBA, c2008. ISBN 978-80-243-3283-3.
* DE ROSA, Peter. Temné papežství. 1. vyd. Praha : ETC, 1997, c1996. ISBN 80-86006-04-2.
* SHAHRAD, Cyrus. Tajemství Vatikánu. 1. vyd. Praha : Brána, 2009. ISBN 978-80-7243-421-3.
* LEWIS, Brenda Ralph. Temná historie papežů : neřesti, korupce a vraždy ve Vatikánu. 1. vyd. Praha : Deus, 2009.ISBN 978-80-87087-94-7.
Literaturu k tématu můžete dohledat prostřednictvím Online katalogu Národní knihovny ČR: http://aleph.nkp.cz/cze/nkc, Souborného katalogu ČR: http://aleph.nkp.cz/cze/skc či Jednotné informační brány: http://www.jib.cz .
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
19.10.2011 09:34
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu