Vliv stravy na jakost stolice
Text dotazu
Dobrý den,
zajímalo by mne, zda má jakost stravy vliv na podobu stolice, tedy jinak, zda stolice po tuhé stravě je rovněž tuhá, či zda zde naopak existuje úměra nepřímá.
Osobně mívám po tuhé čokoládě stolici vpravdě tuhou, kdežto po moštu velmi řídkou, až vodovou. Nejsem si však jist tím, že je tomu stejně i u jiných lidí.
Děkuji
Odpověď
Dobrý den, tento dotaz by bylo lepší konzultovat s praktickým lékařem.
V nám dostupných zdrojích se podařilo najít následující informace:
Tužší stolici pravděpodobně způsobují potraviny jako maso, sýry, kakao, čokoláda, černý čaj, káva, luštěniny, bílá mouka, borůvky, přezrálé banány a mimo jiné i nedostatek tekutin (a také stres).
Na druhou stranu např. džusy (jablkový, hruškový zejména) obsahují vlákninu z ovoce a ta upravuje lepší průchodnost střev...
"Vláknina je jednoduše řečeno vše, co nedokážeme vstřebat ze střev do krve, tedy vše, co se posouvá jako kartáč naším střevem, drhne jej zevnitř...
Je-li vlákniny (nestravitelných složek) málo, je střevo poloprázdné. Potrava v něm je posunována pomalu, více se zbavuje vody (je tedy tužší)..."
Čerpáno z: http://zacpa-obstipace-tuha-stolice.nasclovek.cz/
Potraviny lze rozdělit na několik skupin:
Potraviny jemné, jež se dokonale tráví, nezanechávají nestravitelný
zbytek: libové maso bez šlach a kližek, drůbež, ryby, vejce, rýže, krupice,
moučné pokrmy, suchary, pečivo, bílý chléb.
Potraviny sice jemné (s malým zbytkem), ale chemicky podněcující
hybnost a vyprazdňování střev: cukr, mléčný cukr, med, sirup, sladkosti,
cukroví, všechny tuky a tučné pokrmy, sýry, nápoje obsahující kysličník
uhličitý, sodovka, pivo, kyselé mléko, kyselá smetana, podmáslí, jogurt,
ovocné šťávy, káva žitná i zrnková.
Potraviny s větším zbytkem, ale dobře stravitelné a málo dráždivé...
Potraviny s velkým zbytkem a dráždivě...
Potraviny zpomalující střevní průchod: obilninové vývary (slizy)
— rýžové, krupkové, z ovesných vloček. Třísloviny: silný čaj, čokoláda,
kakao, červené víno, borůvky, brusinky.
...
Na vznik tužší stolice až zácpy má také vliv množství požívaných tekutin. Při omezeném příjmu si organismus šetří tekutiny tím, že zahušťuje střevní obsah.
Zdroj: MAŘATKA, Zdeněk, HORÁČKOVÁ, Jitka. Dieta při zácpě a plynatosti. Praha: Avicenum, 1991.
http://kramerius4.nkp.cz/search/handle/uuid:00b9e0c0-56c3-11e3-bc9f-5ef3fc9bb22f
Příčiny tuhé stolice jsou různé. Především je to strava příliš hodnotná (maso, vejce, čokoláda), koncentrovaná, s nedostatkem buničitých látek (zelenina, brambory, ovoce,...)
Zdroj: Domácí lékař: moderní zdravovědný rádce. Praha: Avicenum, 1971.
http://kramerius4.nkp.cz/search/handle/uuid:ee4f3d50-94ec-11e3-8b69-005056825209
Za průjem se mnohdy považuje  obyčejná řídká stolice, ale ne právem, poněvadž o průjmu se mluví pouze, když je vodnatých řídkých stolic více...
U dětí je nejčastější po nadměrném požití ovoce.
Zdroj:  Ottův slovník naučný nové doby: dodatky k velikému Ottovu slovníku naučnému. Praha: Paseka, 2002.
http://kramerius4.nkp.cz/search/handle/uuid:981fb8c0-3ab8-11e9-9656-5ef3fc9bb22f
Frekvence vyměšování bývá vyšší u těch, kdo nejí maso. Masitá strava se totiž ve střevech zpracovává pomaleji. Pro lepší trávení masité stravy se proto doporučuje sníst po jídle ananas nebo papáju, protože obsahují trávicí enzymy.
Jak je stolice velká, záleží na druhu potravy, kterou obvykle jíme. Pokud je naše strava bohatá na celulózu, tedy rostlinou vlákninu, je množství stolice větší. Jde o to, že rostlinná vláknina působí v zažívacím ústrojí jako houba, která vstřebává veškeré toxiny a odnáší pak s sebou škodlivé látky. Díky vodě vláknina nabobtnává a zvyšuje mnohonásobně svůj objem. Vytvoří se tak stolice s dobrou konzistencí, jejíž průchod tlustým střevem a konečníkem je snazší. Vláknina navíc urychluje peristaltiku střev, čímž se zabraňuje zácpě. Zda je vaše strava bohatá na vlákniny a tudíž vyvážená pro tělo, poznáte také podle toho, že stolice po vyloučení v záchodě “plave”.
Chybí-li však ve vaší kuchyni ovoce, zelenina a celozrnné obiloviny, je stolice tvrdá a suchá.
Čerpáno z: https://www.idnes.cz/onadnes/zdravi/stolice-na-co-byste-se-nikdy-nezeptali.A080915_124616_zdravi_bad
Další zdroje:
https://zdravastolice.cz/vhodna-strava/
https://www.wikiskripta.eu/w/Dieta_p%C5%99i_onemocn%C4%9Bn%C3%AD_st%C5%99ev
Obor
Biologické vědy
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
04.02.2020 20:37
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu