Vliv nízkých teplot na mechanické vlastnosti dřeva
Text dotazu
Jaké jsou podrobně mechanické vlastnosti dřeva jehličnatého i listnatého. Zajímá mě jaký mají vliv nízké teploty na tyto mechanické vlastnosti dřeva, jak se mění , co se děje s vodu ve dřevě a i jaké jsou mechanické vlastnosti dřeva, které je trvale vystaveno nízkým teplotám např. venkovní altánek. Literatura může být i cizojazyčná.
Odpověď
Dobrý den,
děkujeme za Váš dotaz. Vytipovali jsme pro Vás následující publikace a elektronické články, které se danou tématikou zabývají. Pro přístup k těmto zdrojům je nutná registrace v Národní technické knihovně. Pokud se u nás registrujete, můžete získat zdroje, které nejsou v našem fondu, pomocí meziknihovní výpůjční služby (https://www.techlib.cz/cs/2731-meziknihovni-sluzby-a-objednavani-clanku), případně navštívit knihovny dotčených ústavů. Na závěr přikládáme další užitečné odkazy na další absolventské práce, případně internetové prezentace.
VELTRUSKÁ, Gabriela. Mechanické vlastnosti dřeva a jejich zjišťování na ZŠ [online]. Ústí nad Labem, 2010 [cit. 2016-03-31]. Diplomová práce. Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem, Pedagogická fakulta. Vedoucí práce PhDr. Jaroslav Zukerstein, Ph.D. Záznam dostupný z: http://theses.cz/id/7vsck8/.
MAXIMOVÁ, Miroslava. Mechanické vlastnosti dřeva v závislosti na směru vláken [online]. Ústí nad Labem, 2009 [cit. 2016-03-31]. Bakalářská práce. Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem, Fakulta výrobních technologií a managementu. Vedoucí práce PhDr. Jaroslav Zukerstein, Ph.D. Záznam dostupný z: http://theses.cz/id/hdpt8h/.
HAVLÍČEK, Miroslav. Dynamické mechanické vlastnosti dřeva: habilitační práce. 1997. Záznam dostupný z: https://vufind.techlib.cz/Record/000003231
HOLČÁK, Martin. Vybrané fyzikální a mechanické vlastnosti dřeva dubu [online]. B.m., 2008 [vid. 31. březen 2016]. Mendelova univerzita v Brně, Zemědělská 1/1665, 613 00 Brno, http://mendelu.cz/. Dostupné z: http://is.mendelu.cz/zp/index.pl?podrobnosti=14352
NAVRÁTIL, Zdeněk. Fyzikální  a mechanické vlastnosti reakčního dřeva [online]. B.m., 2012 [vid. 31. březen 2016]. Mendelova univerzita v Brně, Zemědělská 1/1665, 613 00 Brno, http://mendelu.cz/. Dostupné z: http://is.mendelu.cz/zp/index.pl?podrobnosti=39835
SZMUTKU, Maria. INFLUENCE OF CYCLIC FREEZING AND THAWING UPON SPRUCE WOOD PROPERTIES. Pro Ligno [online]. 2012, 8(1), 35-43 [cit. 2016-03-31]. ISSN 18414737. Dostupné z: http://ezproxy.techlib.cz/login?url=http://search.ebscohost.com/login.aspx?direct=true&db=a9h&AN=74248260&lang=cs&site=ehost-live
SZMUTKU, M. B., M. CAMPEAN a M. POROJAN. Strength reduction of spruce wood through slow freezing. European Journal of Wood and Wood Products [online]. 2013, roč. 71, č. 2, s. 205–210. ISSN 1436-736X. Dostupné z: http://ezproxy.techlib.cz/login?url=http://dx.doi.org/10.1007/s00107-013-0667-6
Další užitečné odkazy:
https://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&ved=0ahUKEwj4i7DfkevLAhUoJpoKHUQEBzwQFggcMAA&url=http%3A%2F%2Fis.mendelu.cz%2Fzp%2Fportal_zp.pl%3Fprehled%3Dvyhledavani%3Bpodrobnosti%3D32711%3Bzp%3D20192%3Bdownload_prace%3D1%3Blang%3Dcz&usg=AFQjCNEPIn4lIRX_JSdCJglPwXeJu7UB2w&cad=rja
https://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=2&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwj4i7DfkevLAhUoJpoKHUQEBzwQFggeMAE&url=http%3A%2F%2Fis.mendelu.cz%2Fzp%2Fportal_zp.pl%3Fprehled%3Dvyhledavani%3Bpodrobnosti%3D17820%3Bdownload_prace%3D1&usg=AFQjCNGdVfaCiDuWVR01W6v1gtXRDv8B-A
https://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=2&ved=0ahUKEwj4i7DfkevLAhUoJpoKHUQEBzwQFggeMAE&url=http%3A%2F%2Fis.mendelu.cz%2Fzp%2Fportal_zp.pl%3Fprehled%3Dvyhledavani%3Bpodrobnosti%3D17820%3Bdownload_prace%3D1&usg=AFQjCNGdVfaCiDuWVR01W6v1gtXRDv8B-A&bvm=bv.118443451,bs.2,d.bGQ&cad=rja
https://www.fbi.vsb.cz/export/sites/fbi/030/.content/sys-cs/resource/PDF/StavebniMaterialy.pdf
http://fast10.vsb.cz/odk/prednasdk/ODPK_AL_01.pdf
https://www.vutbr.cz/www_base/zav_prace_soubor_verejne.php?file_id=48972
http://people.fsv.cvut.cz/~machacek/prednaskyNNK/NNK-11.pdf
Uvedený výčet publikací a článků není vyčerpávající. Pokud budete mít další dotazy, neváhejte se na nás obrátit.
S pozdravem
Vojtěch Turek
Oddělení informačních služeb
Národní technická knihovna
Obor
Technika, technologie, inženýrství
Okres
--
Knihovna
Národní technická knihovna
Datum zadání dotazu
31.03.2016 15:36
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu