vliv hudby na člověka
Text dotazu
Dobrý den,
chtěl bych Vás požádat o nějaké zdroje literatury pro můj kvalitativní
výzkum na toto téma. Pokoušel jsem se hledat zdroje sám v knihovně a na
internetu pod různými hesly, ale moc úspěšný jsem nebyl. Cílem mé práce je
odpovědět si na několik otázek jako jsou: Jak ovlivňuje člověka poslech
hudby při různých činnostech, jako je například řízení automobilu nebo jízdě
na lyžích, jak preferovaný hudební styl jedince ovlivňuje jeho styl oblékání
a jak ovlivňuje náš preferovaný hudební styl výběr lidí se kterými se
stýkáme, respektive co spojuje lidi, kteří si vybírají známé dle toho, co
poslouchají za hudbu.
Předem děkuji za odpověď,
Odpověď
Dobrý den,
o tom, zda hudbu poslouchají nebo mají radši při různých činnostech lidé klid, probíhá občas chat na internetu; co člověk, to jiný názor. Někomu hudba dělá dobře, jiný se nemůže na práci při hudbě dobře soustředit.
Muzikoterapie je považována za moderní léčebnou metodu, ale její kořeny sahají do dávné minulosti. Zdá se, že nás hudba ovlivňuje mnohem silněji, než vůbec tušíme. O spojení hudby a medicíny si můžeme přečíst v Bibli, kde je popisováno, jak David léčil hrou na harfu deprese krále Saula. Další zmínky najdeme v kulturách starého Egypta i antického Řecka. Koncepce muzikoterapie se objevila koncem 17. století pod názvem iatromusica, a vycházela z představy vibrací způsobených hudbou, které z nemocného těla vypuzovaly jedovaté látky. Také šamani využívají spojení hudby a rituálů k léčbě. Dnes se terapií hudbou zabývají renomovaní lékaři a psychologové.
Slouží jako podpůrná terapie při různých onemocněních, ale i pro sofistikovanou relaxaci.
Doporučujeme knihu RUEGER, Christoph. Domácí hudební lékárnička. Hudba je lékem pro duši. Praha: Ikar, 2003. ISBN 80-249-0200-1. Signatura v NK ČR 54 H 229 323.
Hudba v rozvoji lidské osobnosti. Sborník katedry hudební výchovy pedagogické fakulty 3. Praha: Univerzita Karlova, 1976. Signatura NK ČR 54 F 32001
Velmi zajímavý je příspěvek na http://sagan.blog.cz/0903/proc-mame-radi-hudbu , je zde podrobně popsáno, co lidi vlastně spojuje, proč mají rádi stejnou hudbu a co je stmeluje.
Hudba je ingredience, která spojuje lidi bez ohledu na hranice, rasu, náboženství, politické zřízení či ekonomické podmínky. Hudba dává lidem emoce, štěstí a sounáležitost, hudba sjednocuje.
http://www.mitvsehotovo.cz/2011/02/23/vliv-poslechu-hudby-na-soustredenost/
Při cestování do práce či školy lze provádět několik rozličných činností pro využití tohoto času. V MHD nebo ve vlaku se můžete učit, číst si, poslouchat hudbu nebo jen tak sledovat dění kolem. Při řízení auta, chůzi či jízdě na kole je už spektrum aktivit omezené.
Všechny způsoby cestování mají však jedno společné - lze při nich poslouchat hudbu. Důvodem k poslechu hudby při cestování je hlavně odstínění vnějších hluků a zvuků. Člověk tak vnímá akorát svoji hudbu, má svůj svět a okolí nevnímá, neruší ho.
Zajímavá kniha k Vaší problematice by mohla být FRANĚK, Marek. Hudební psychologie. Praha: Karolinum, 2005. ISBN 80-246-0965-7.
Jak hudba lidem pomáhá a jak je spojuje, popisují následující publikace z fondu NK ČR, nalezené ve volně přístupném elektronickém katalogu (baze NKC) na www.nkp.cz .
* Hry pomahaji s problemy / Zdenek Simanovsky, Vaclav Mertin. -- Vyd. 2.. -- Praha : Portal, 2000. -- 159 s. ; 23 cm. -- (Napady - hry - tvorivost). ISBN 80-7178-408-7 (broz.) : Kc 169,00
Signatury:* 54 F 060952*
* Hry pro posileni zdrave osobnosti / Zdenek Simanovsky, Barbara Simanovska. -- Vyd. 1.. -- Praha : Portal, 2005. -- 159 s. ; 21 cm. ISBN 80-7367-024-0 (broz.) : Kc 185,00
Signatury:* 54 H 254418* SF II 074835
* Hry pro zvladani agresivity a neklidu / Zdenek Simanovsky. -- Vyd. 2.. -- Praha : Portal, 2008. -- 175 s. ; 21 cm. ISBN 978-80-7367-426-7 (broz.)
Signatury:* 54 H 298323*
* Hry s hudbou a techniky muzikoterapie ve vychove, socialni praci a klinicke praxi / Zdenek Simanovsky. -- Vyd. 3.. -- Praha : Portal, 2007. -- 246 s. : il., noty ; 21 cm. ISBN 978-80-7367-339-0 (broz.)
Signatury:* 54 H 283214* SF II 077350
Bohužel jsme nenašli žádnou literaturu, která by jednoznačně odpověděla na Vaše otázky. V knize může být třeba jen jedna kapitola, která obsahuje informace k Vaší problematice, ale to znamená knihy přečíst nebo aspoň prolistovat a to není v našich možnostech. To, že se lidé snaží napodobovat svoje "hudební idoly" i v oblékání, je přirozené v každé době.
Na internetu jsou popsány různé zajímavé postřehy k problematice vlivu hudby na lidi, jejich činnost apod. I zde byste mohl najít inspiraci. Např.:
http://jakub.hucin.cz/hudba.html
http://www.relaxia.cz/hudba_uvod.htm
http://www.hudekos.info/Pouzivani_hudby.pdf
Obor
Hudba
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
26.07.2011 10:15
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu