vlhkost
Text dotazu
Dobrý den. Chtěla bych se poptat na něco!!! Jaké jsou přístroje na měření vlhkostí??? Jaké máme druhy(vlastnosti, prostě všechno určitě by se toho našlo hodně)??? Z čeho se skládají a tak...??? Mno prostě co nejvíce k tomu zjistit. Předem vám velmi děkuji za rychlou a určitě poučné věci. Ještě jednou děkuji a na shledanou
Odpověď
Dobrý den,  služba Ptejte se knihovny nezpracovává domácí úkoly a ani není jejím cílem informace z knih opisovat, můžeme Vám pouze doporučit zdroje.
Základní informace o vlhkosti vzduchu naleznete také v encyklopedii Wikipedia, včetně odkazu na další souvisící články v této online encyklopedii http://cs.wikipedia.org/wiki/Vlhkost_vzduchu
Literaturu k tématu, kterou dále využíváme, je určena pro běžné uživatele (populárně naučná publikace):
CRUMMENERL, Rainer. Počasí. Plzeň: Fraus, 2007. 47 s. ISBN 978-80-7238-624-6
Na straně 18-27 je kapitola věnovaná Vodě ve vzduchu.
V této kapitole je uvedeno, že k měření vlhkosti vzduchu se používají dva rozdílné přístroje
vlhkoměr vlasový neboli hygrometr využívá vlastnosti lidského vlasu, který se při zvýšené vlhkosti prodlužuje. Dlouhý svazek vlasů je na jedné straně pevně  připevněn a na druhé straně přes osu spojen s ručičkou. Na stupnici můžeme odečítat zkracování nebo prodlužování vlasového svazku.
psychrometr - ten tvoří dva stejné teploměry, kdy čidlo jednoho, tzn.
vlhkého teploměru, obaluje bavlněná punčoška ponořená do nádobky s vodou.
Pokud je vzduch nasycen vodními parami, ukazují oba teploměry stejnou teplotu. Když není vzduch nasycený, odpařuje se voda na čidle vlhkého teploměru. Protože k opaření vody se potřebuje teplo, teploměr se ochlazuje a ukazuje nižší teplotu než tzn. suchý teploměr. Z rozdílu teplot je potom možné zjistit vlhkost vzduchu.
Další literatura:
100+1 záludných otázek - počasí / Vladimír Seifert. -- Vyd. 1.. -- Praha : Aventinum, 2004. -- 176 s. : il. (převážně barev.), mapy. ISBN 80-86858-02-2 Encyklopedie počasí / William J. Burroughs ... [et al.]. -- České vyd. 2.. -- Praha : Svojtka & Co., 2003. -- 288 s. : barev. il., mapy, portréty
Odborná  literatura:
Vlhký vzduch / Jaroslav Chyský. -- 2., upravené a dopln. vyd.. -- Praha : SNTL, 1977. -- 156, [1] s. ; 8° + 3 přílohy (složené dvoulisty) Jak vzniká počasí / Jaroslav Kopáček, Jan Bednář. -- Vyd. 1.. -- V Praze : Karolinum, 2005. -- 226 s., [16] s. obr. příl. : il.
Obor
Fyzika a příbuzné vědy
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
29.04.2009 15:06
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu