Vlastník Práva lidu
Text dotazu
Dobrý den,
potřebovala bych zjistit kdo byl oficiálním vlastníkem Práva lidu v roce
1920. Vzhledem k tomu že politické strany nemohly vlastnit nemovitý majetek,
muselo být právo napsáno na nějakou fyzickou osobu, bohužel nemohu najít na
koho.
Velmi Vám děkuji za případnou odpověď.
Odpověď
Dobry den,
"Bibliografický katalog časopisectva" uvádí u Práva lidu vydavatele (Ant.
Němec (Jos. Skalák a spol.)), zodpovědného redaktora (Jos. Stivín), adresu redakce a administrace (Praha II, Hybernská 7) a dále informaci že od 18.
září do 8. prosince Právo lidu tiskl Ed. Beaufort. Shodné údaje jsou uvedeny i přímo v tiráži Práva lidu z ledna 1920, tj. vydavatel Antonín Němec, šéfredaktor J.Stivín, tisk Lidová knihtiskárna Jos. Skalák a spol.
Podle knihy "Československé dějiny žurnalistiky" československé zákony skutečně nepovažovaly politické strany za právnickou osobu, strany tedy nemohly být samy vlastníkem nemovitého majetku a uzavírat právně závazná ujednání, nemohly být tedy ani vydavatelem novin a časopisů. Tím mohla být jen fyzická nebo právnická osoba, tj. společnost zapsaná v obchodním rejstříku. Proto se v tiráži komunistických listů uváděli jako majitelé a vydavatelé v zastoupení strany její funkcionáři, poslanci nebo pracovníci stranického aparátu. Podobně u sociálně demokratického tisku bývala vydavatelem fyzická osoba. Tiskárna a budovy byly ve formálním vlastnictví komanditní společnosti složené z vůdců strany, ale ve skutečnosti byly stranickým majetkem.
Vzhledem k výše uvedené formulaci a také s ohledem na informace uvedené v knize "Noviny a novináři" se domníváme, že za majitele Práva lidu byl v roce
1920 formálně považován Antonín Němec.
použitá literatura:
* Bibliografický katalog časopisectva Republiky československé za rok 1920.
Praha: Čsl. ústav bibliografický, 1921.  s. 100.
* Československé dějiny žurnalistiky. III: Díl, Český a slovenský tisk v letech 1918-1944. Praha: Vydavatelství a nakladatelství Novinář, 1988. s.
54.
*  DOLEJŠÍ, Vojtěch. Noviny a novináři: z poznámek a vzpomínek. Praha: NPL, 1963. s. 33-37.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
26.07.2012 12:23
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu