vlámština
Text dotazu
Dobrý den, prosím vás o zjištění odpovědi na následující otázku. Jak stará je vlámština? Děkuji.
Odpověď
Dobrý den, vlámština je jedním z dialektů holandštiny. Mluví jí přibližně 5,6 milionů Vlámů v Belgii, kde je spolu s francouzštinou úředním jazykem. Vlámština patří k západogermánským jazykům, první písemné zmínky pocházejí z konce 12.století. Zdroje uvádějí, že ve 12. - 13. století se vyskytovala v oblasti dnešního Holandska a Belgie řada dialektů. Nejstarší etapou jazyka je skupina dialektů nazvaná "starý dolní franconian (Old Low Franconian)" (7.- 12.století). Prvním psaným dialektem byl limburgský franconian, kterým psal na konci 12.století Heinrich von Veldeke. Vznik vlámštiny jako také se ovšem datuje až do 16.století, kdy jednotlivé dialekty splynuly a vlámština byla uváděna jako samostatný jazyk. Vedle francouzštiny se stala vlámština oficiálním jazykem Belgie až dekretem z 18. června 1814.
Zdroje:
The encyclopedia Americana : international edition : complete in thirty volumes. Danbury : Connecticut, 1990 (sv.11)
Funk & Wagnalls new encyclopedia. New York : Funk & Wagnalls, 1979 (sv.10)
http://www.answers.com/topic/flemish-language
CRYSTAL, David. An encyclopedic dictionary of language and languages. London : Penguin Books, 1994. ISBN 0-14-051234-9 (brož.)
http://cs.wikipedia.org/wiki/Nizozem%C5%A1tina
Všeobecná encyklopedie v osmi svazcích. 1.vyd. Praha : Diderot, 1999
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
12.12.2007 18:16
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu