vlajka USA
Text dotazu
Dobrý den, chci se zeptat co znamenají pruhy a hvězdy na vlajce Spojených států. Za odpověď předem děkuji.
Odpověď
Dobrý den, vlajka USA měla následující vývoj :
Vlajka Velké unie
první vlajku si Unie přizpůsobila z britské červené vlajky. Červené a bílé pruhy Grang Union Flag (zavedené v prosinci 1775 pro použití na souši a na moři) zastupovaly 13 spojených kolonií
První hvězdy a pruhy
14. června 1777 nahradil Union Jack modrý kanton s 13 hvězdami symbolizující novou konstelaci. Šlo o první použití hvězd tímto způsobem, které dalo příklad mnoha pozdějším vlajkám. U nového pojetí už Spojené státy zůstaly
Vlajka z roku 1795
V roce 1795 se k Unii připojily dva nové státy. Podla rozhodnutí, že každý stát musí mít vlastní pruh a hvězdu, dostala vlajka 15 pruhů a 15 hvězd.
Vešla ve známost jako Star Spangled Banner (prapor posázený hvězdami).
Vlajka z roku 1818
V roce 1795 přibylo pět nových států, ale vlajka se nezměnila. V roce 1817 kongres rozhodl, že se vrátí k původním 13 pruhům a počet států budou symbolizovat pouze hvězdy. 4. července 1818 dostala vlajka nové hvězdy a toto pravidlo se dodržuje dodnes.
K zatím poslední úpravě došlo 4. července 1960 kvůli Havaji. Současná vlajka je již 27. v pořadí. V modrém kantonu je padesát hvězd, které jsou uspořádány v devíti řadách. V pěti z nich je po šesti hvězdách, ve čtyřech řadách po pěti hvězdách.
zdroj :Vlajky světa : kapesní atlas. Praha : Ikar : Knižní klub, 2000. 240 s. ISBN 80-7202-439-6.
Obor
Geografie. Geologie. Vědy o zemi
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
12.12.2007 18:33
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu