vlajka Červeného kříže
Text dotazu
Dobrý den,
Rád bych se dozvěděl neco o vývoji vlajky červeného kříže.
Děkuji za odpověď.
Odpověď
Dobrý den,
před přijetím znaku červeného kříž měly všechny vojenské zdravotnické služby v Evropě své vlastní rozeznávací znamení (např. Rakousko používalo bílou vlajku, Francie červenou, Španělsko žlutou), toto označení samozřejmě nepožívalo žádné ochrany od nepřítele. Na ustavující Mezinárodní konferenci Červeného kříže v Ženevě v roce 1863 se proto rozhodovalo také o novém univerzálním ochranném znaku. Jednou z uvažovaných možností byla např. bílá páska, jako označení dobrovolníků ji navrhl ženevský lékař dr. Louis Appia.
Bílá barva však již byla používána na bitevním poli pro vyjednavače o příměří, z podnětu generála Henriho G. Dufoura tak byla bílá páska doplněna o červený kříž. Tento znak nemá žádný politický ani náboženský význam, je složený ze 9 čtverců (5 červených a 4 bílých). Obrácené barvy švýcarské vlajky ve znaku Červeného kříže byly zvoleny i jako projev úcty k zemi, kde mezinárodní organizace Červeného kříže vznikla a dodnes má své sídlo.
Znak červeného kříže je zmíněn i v rezoluci přijaté na ustavující Mezinárodní konferenci v Ženevě (bod 8 - [dobrovolní ošetřovatelé] nosí ve všech zemích jako jednotný specielní znak bílý nárameník s červeným křížem). První Ženevská páska s červeným křížem je uložena v Muzeu Červeného kříže v Ženevě. Vůbec poprvé byla použita za tzv. dánské války, která vypukla 1.2.1864, označeni s ní byli první delegáti Mezinárodního výboru Červeného kříže v této válce - dr.Appia a nizozemský účastník ustavující Mezinárodní konference Červeného kříže Van de Velde. Dr.Appia se dostal až do prvních bitevních linií, kde hrdě na rameni nosil svou Ženevskou pásku s červeným křížem. Užití znaku červeného kříže je zakotveno v Ženevských úmluvách. Vlajka Mezinárodního Červeného kříže se jako první zavedla v mezinárodním měřítku, na vlajce je již zmiňovaný symbol červeného kříže, vlajka je v poměru 1:1. Více informací pouze k vlajce se nám nepodařilo nalézt.
Vedle znaku červeného kříže se v současnosti používají i znaky červeného půlměsíce a červeného krystalu. V listopadu 1876 oznámilo Turecko, které v té době již půl roku válčilo s Ruskem, že znak červeného kříže uráží náboženské cítění jeho vojáků, a že proto přijímá pro označení svých zdravotníků a sanitních vozů znak červeného půlměsíce. Mezinárodně je tento znak uznáván od roku 1929. V roce 2005 byl přijetím třetího Dodatkového protokolu k Ženevským úmluvám zaveden znak červeného krystalu. Další informace o symbolech Mezinárodního Červeného kříže naleznete přímo na stránkách této organizace -
http://www.icrc.org/Web/eng/siteeng0.nsf/htmlall/emblem?OpenDocument.
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
25.11.2010 09:42
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu