Vladimír Jůva starší
Text dotazu
Dobrý den, dá se někde najít podrobnější životopis tohoto významného autora (zakladatel muzejní pedagogiky) ? V internetových odkazech častěji nacházím životopis jeho syna. Potřebovala bych zjistit více informací, nebo kde bych tyto informace o panu Jůvovi starším našla ?
Děkuji
Odpověď
Dobrý den,
prof. Vladimír Jůva starší je velmi úzce svázán s Masarykovou univerzitou v Brně.
Narodil se 14.12.1925 v Brně a na Masarykově univerzitě v Brně začínal již jako student filozofie, historie, muzikologie, psychologie a pedagogiky. Roku 1950 zde obhájil doktorát z pedagogiky a psychologie. Své učitelské působení zahájil v roce 1950 na kroměřížském gymnáziu. Školní katedru gymnázia vyměnil v roce 1954 za Výzkumný ústav pedagogiky v Brně, kde působil až do roku 1957.  Následujících léta jeho odborné práce jsou již spjaty s Masarykovou univerzitou v Brně. V letech 1953 - 1963  zde působil jako odborný asistent, od roku 1963 d roku 1989 jako vedoucí katedry pedagogiky. Mezi lety 1962 - 1966 zastával funkci proděkana pro výuku. V roce 1979 na FF Univerzity Karlovy obhájil doktorát pedagogických věd.
Ve svém profesním zaměření se zaobíral především obecnou pedagogikou, dějinami pedagogiky a srovnávací pedagogikou.
Je autorem četných studií a prací. Jejich přehled a další informace můžete nalézt v následujících článcích:
* MONATOVÁ, Lili. Životní jubileum profesora Vladimíra Jůvy. Sborník prací Filozofické fakulty brněnské univerzity. 1996, r. 49-50, č. 5-6, s. 139 - 141.
* Šedesátiny Vladimíra Jůvy. Universitas: revue Masarykovy univerzity v Brně. 1985, r. 18, č. 6, s. 86 - 88.
* VESELÁ, Zdenka. Profesor Vladimír Jůva (1925 - 2005). Pedagogická orientace: vědecký časopis České pedagogické společnosti. Brno: Česká pedagogická společnost 1967-, 2005, 2005(4), 90-92. ISSN 1211-4669.
* STŘELEC, Stanislav. Výročí profesora Vladimíra Jůvy. Pedagogická orientace: vědecký časopis České pedagogické společnosti. Brno: Česká pedagogická společnost 1967-, 2000, , 116-118. ISSN 1211-4669.
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
05.12.2018 14:25
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu