Vladimír Boudník, básník
Text dotazu
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat, jaké texty z 50. let (zejména básnické či prozaické) po době zanechal Vladimír Boudník (1924-1968) a kde bych je mohla najít vydané? Děkuji Vám za odpověď.
Odpověď
Dobrý den,
literární pozůstalost (nebo aspoň její část) Vladimíra Boudníka je uložena v Literárním archivu Památníku národního písemnictví (LA PNP) v Praze na Strahově, viz níže
Název archivu: Literární archiv Památníku národního písemnictví
Číslo fondu/sbírky: 112
Název fondu/sbírky: Boudník Vladimír
Značka fondu/sbírky:
Datace:1924 - 1968
Původce: BOUDNÍK Vladimír 1924 - 1968; grafik, básník.
Popis: 1. Doklady. 2. Korespondence. 3. Rukopisy vlastní (poezie, deníky, manifesty). 4. Fotografie (L. Michálek).
http://www.badatelna.eu/fond/3533/?q=vladim%C3%ADr%20boudn%C3%ADk#sthash.zixnBrtu.dpuf
http://www.badatelna.eu/fond/3533/?q=vladim%C3%ADr%20boudn%C3%ADk
Doporučujeme obrátit se na LA PNP, Strahovské nádv. 132, Praha 1.
V knize BOUDNÍK, Vladimír. Mezi avantgardou a undergroundem. Praha: Gallery, 2004. v chronologii k roku 1952 se píše: "Jako "konkurenci" samizdatové edici Půlnoc Egona Bondyho a Ivo Vodseďálka (Vladimír Boudník) založil edici Explosionalismus a od února v pěti kopiích vydal v krátkých intervalech více než dvacet svých povídek - reportáží, kritik a dalších písemností...".
V Knihovně Národního muzea http://www.nm.cz/Knihovna-NM/,  v Knihovně Uměleckoprůmyslového muzea http://www.knihovna.upm.cz/   a v Knihovně Národní galerie http://www.ngprague.cz/knihovna-1   mají mít, podle souborného katalogu (báze SKC na www.nkp.cz ), knihu Explosionalismus: tvorba Vladimíra Boudníka z let 1947 - 1956.(LARVOVÁ, Hana a NOŽKOVÁ, Marta, ed. Explosionalismus: tvorba Vladimíra Boudníka z let 1947-1956 = Explosionalism - Vladimír Boudník: Works, 1947-1956. Překlad Ivan Vomáčka. Praha: Galerie hlavního města Prahy, [2007]. [8] s.)
V Památníku národního písemnictví http://www.pamatniknarodnihopisemnictvi.cz/20-literarni-archiv/  mají ve fondu BOUDNÍK, Vladimír. Loď : 5. II. 1952. Praha : Inverze, [1990?]. -- [26] s. (Ve fondu Národní knihovny ČR je pouze v Národním konzervačním fondu (NKF, v Hostivaři, Sg. I 313898)). Další samostatné tisky se nám nepodařilo najít. Pokud jsou, je pravděpodobné, že je uchovávají jako velkou vzácnost soukromí majitelé.
Doporučujeme také katalog k výstavě v Galerii hl. m. Prahy v roce 1992, viz níže, kde jsou některé texty V. Boudníka uvedeny.
BOUDNÍK, Vladimír. : [katalog výstavy, Galerie hlavního města Prahy, Praha 13.srpen-4.říjen 1992]. Praha: Galerie hlavního města Prahy, 1992.
Signatura NK ČR: 54 D 093878
http://kramerius4.nkp.cz/search/handle/uuid:1bf51c50-b290-11e3-9d7d-005056827e51
Elektronický katalog (báze NKC) na www.nkp.cz uvádí např.  následující publikace:
• Vladimír Boudník a přátelé. Svazek 3, Dopisy Vladimira Boudníka přátelům 1949-1953. -- Praha : Jan Placák - Ztichlá klika, 2015. -- 323 stran : ilustrace (některé barevné), faksimile ; 22 cm
• Vladimír Boudník a přátelé. Svazek II., Dopisy Hanese Reegena Vladimiru Boudníkovi a Reegenova literární pozůstalost. -- Praha : Ztichlá klika, 2014. -- 131 s. : il. (některé barev.) ; 22 cm
• Vladimír Boudník a přátelé. Svazek I., Dopisy Vladimíra Boudníka Mikuláši Medkovi. -- Praha : Jan Placák - Ztichlá klika, 2012. -- 83 s. : il. (některé barev.), faksim. ; 22 cm
• Kluby poezie / Bohumil Hrabal. -- 2., upr. vyd.. -- Praha : Mladá fronta, 2010. -- 150 s. ; 17 cm
• Manifest explozionalismu / Vladimír Boudník ; [dvoubarevnou perokresbou ilustroval Ilja Sainer ; edici řídí, výtvarně upravuje a o tisk pečuje Martin Dyrynk ; fotopísmem petit Hiroshige vysadila Soňa Franková v pražském grafickém MD ateliéru]. --     Praha : Spolek českých bibliofilů, 2005. -- 17 s. : il. ; 14 cm
• Zápisky o Vladimíru Boudníkovi / Vladislav Merhaut ; [k vydání připravil a ediční poznámku napsal Martin Machovec]. -- Vyd. 1.. -- Praha : Revolver revue, 1997. -- 397 s. ; 20 cm
• Z korespondence. II., (1957-1968) / Vladimír Boudník ; [k vydání připravili Vladislav Merhaut, Marcela Turečková, Václav Kadlec]. -- 1. vyd.. -- Praha : Pražská imaginace, 1994. -- 108 s. ; 20 cm
• Z korespondence. I., (1949-1956) / Vladimír Boudník ; [k vydání připravili Vladislav Merhaut, Marcela Turečková, Václav Kadlec]. -- 1. vyd.. -- Praha : Pražská imaginace, 1994. -- 122 s. ; 20 cm
• Z literární pozůstalosti / Vladimír Boudník ; [k vydání připravil Vladislav Merhaut]. -- 1. vyd.. -- Praha : Pražská imaginace : Pragma, 1993. -- 102 s. ; 21 cm
Z edice Explosionalismus:
• Corpus delicti : [soubor dopisu a grafik / text a ilustrace] Vladimír Boudník. -- Praha : Pražská imaginace, 1990. -- [36] s. : reprodukce (některé barev.) ; 21 cm Sg. NK ČR 54 H 230339
• Propagace v praxi : Pomůcka pro pokročilé poradce / Vladimír Boudník. -- 1. vyd.. -- Praha : Pražská imaginace, 1990. -- 14 s. ; 21 cm Sg. NK ČR 54 H 180219
Další zajímavé odkazy, Národní digitální knihovna:
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
14.03.2016 19:46
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu