Vladimír Babula
Text dotazu
Prosim o strucne udaje o spisovateli Vladimiru Babulovi ,autorovi scifi pro deti a mladez. Ve slovnicich jsem ho bohuzel nenasla.
Odpověď
Dobrý den,
Vladimír Babula se narodil 24.7.1919 v Uherském Brodě a zemřel 12.11.1966 v Praze. Vystudoval Střední uměleckoprůmyslovou školu ve Zlíně. Zpočátku působil jako ilustrátor dětských knih. Pocházel z komunistické rodiny, proto musel za okupace uprchnout do Švýcarska. Po válce byl redaktorem severočeského vydání Mladé fronty, po přestěhování do Prahy působil jako zemědělský redaktor v Mladé frontě. Pak krátce působil v továrně Tatra jako dělník. Od roku 1952 byl redaktorem Mladého technika, později pod názvem Věda a technika mládeži, jíž se stal šéfredaktorem. V roce 1960 odešel do ČTK a krátce poté byl novinářem na volné noze. Publikoval od 40. let, nejprve jako autor dětských leporel. K psaní science fiction jej přiměl kolega a SF spisovatel Rudolf Faukner. Společně napsali vědecko-populární knihu "Kdyby přišli Marťané anebo Průvodce po Zeměkouli pro návštěvníky z vesmíru" (1958), ve které jsou imaginárním mimozemšťanům vysvětlovány základy přírodních věd.
V letech 1954 až 1956 tiskly časopisy Věda a technika mládeži a Pionýr na pokračování jeho románovou trilogii "Signály z vesmíru" (knižně Mladá fronta 1955), "Planeta tří sluncí" (knižně Mladá fronta 1957) a "Přátelé z Hadonoše" (knižně Mladá fronta 1957). Babula později trilogii zkrátil, přepracoval a vydal souhrnně v jednom svazku "Oceánem světelných roků" (Mladá fronta 1963).
Babula ke také autorem několika časopiseckých SF povídek: Astrodepeše z roku 2095, Skok do třetího tisíciletí, Veliký den a novely Puls nekonečna.
Informace pochází z publikace: ADAMOVIČ, Ivan. Slovník české literární fantastiky a science fiction. Praha: Nakladatelství a vydavatelství R3, 1995. 350 s. ISBN 80-85364-57-3.
Stručné informace naleznete i v: NEFF, Ondřej; OLŠA, Jaroslav. Encyklopedie literatury science fiction. Praha: H&H, 1995. ISBN 80-85787-90-3 nebo STUDENOVSKÝ, Tomáš; BLÁHA, Josef. Slovník českých autorů knih pro chlapce (a nejen pro ně). Praha: Ostrov, 2000. ISBN 80-86289-04-4.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
15.02.2008 14:10
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu