vitamin E
Text dotazu
dobry den omlouvam se za pravopis nejsem ceske narodnosti. Mam zajem o vedeckou studi ucinku vitaminu E na plet potebovala bych studii na komercni pouziti dekuju
Odpověď
Dobrý den,
ve fondu Národní knihovny ČR se bohužel nenachází žádná studijní zpráva o účinku vitaminu E na pleť. K tomuto tématu můžete využít především dvě dostupné  publikace, a to:
* PAPAS, Andreas. Vitamin E: zázračný antioxidant při prevenci a léčbě srdečních chorob, rakoviny a stárnutí. Praha: Pragma, C2000. 380 s. ISBN 80-7205-773-1.
* LANGE-ERNST, Maria-Elisabeth. Vitamín E a hořčík: program proti stárnutí. 1. vyd. Olomouc: Fontána, [2006?]. 64 s. ISBN 80-7336-290-2.
Obě knihy obsahují více či méně obsáhlé kapitoly o  vlivu vitaminu E na pleť.
Dále také existují články v tisku o významu vitaminu E na pokožku, ovšem ani v tomto případě se nejedná o studijní zprávy, např.
*  HAMPLOVÁ, Ludmila. Starat se o kůži začněte zevnitř.  Lidové noviny. 29.1.2011, č. 24, s. 6. ISSN 0962-5921.
Odbornější příspěvky byste mohla najít v české národní lékařské bibliografické databázi (tzv. Bibliographia Medica Čechoslovaca, BMČ), dostupné na adrese http://www.medvik.cz/bmc/. Příkladem uvádíme:
* ADAMOVSKÁ, E. Vitamin E a jeho použití v dermatologii. Farmakoterapeutické zprávy. 1978, roč. 24, č. 5, s. 393-400. ISSN 0418-0288.
Snad by pro Vás mohl být zajímavý článek  od autora Jense J. Thiele, který je v uvedené  knize "Vitamin E a hořčík" zmiňován také jako autor studijních zpráv o kůži a vlivech na ní. Článek se jmenuje "Vitamin E in human skin" a v online verzi je dostupný na adrese http://www.ysonut.es/pdf/Ysodoc/D030202.pdf.
Odbornější příspěvky, resp. články z odborných periodik, můžete najít v licencovaných online databázích, které mají některé knihovny předplacené (seznam takto dostupných zdrojů v NK ČR je k dispozici na adrese http://www.nkp.cz/pages/page.php3?page=sluz_infozdr.php3. Ukázkou uvádíme vybrané články ze systému Ebsco, konkrétně databáze  Academic Search Complete a Wilson OmniFile Full Text Select:
* LAING, Jennifer. Your best skin. Essence (Time Inc.); Jan2006, Vol. 36 Issue 9, p25-36. ISSN 0014-0880.
* BURKE, Karen. Interaction of vitamins C and E as better cosmeceuticals. Dermatologic Therapy; Sep2007, Vol. 20 Issue 5, p314-321. ISSN 1396-0296.
* THOELE, Jens J. Vitamin E: Critical Review of Its Current Use in Cosmetic and Clinical Dermatology. Dermatologic Surgery; Jul2005 Part 2, Vol. 31 Issue 7p2, p805-813. ISSN 1076-0512.
Pokud Vás uvedené články zaujaly, zeptejte se ve Vaší knihovně na možnost přístupu k licencovaným online zdrojům.
S dotazem Vám doporučujeme obrátit se také na Národní lékařskou knihovnu, která je taktéž zapojena do služby Ptejte se knihovny a  pro Váš dotaz je více relevantní (http://www.ptejteseknihovny.cz/knihovny/narodni-lekarska-knihovna/).
Obor
Biologické vědy
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
04.06.2012 11:28
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu