Víšek, Barták, Příbramský
Text dotazu
Dobrý den,
prosím Vás o vysvětlení těchto tří příjmení: Víšek, Barták, Příbramský.
Moc děkuji za odpověď.
Odpověď
Dobrý den,
příjmení Víšek mohlo vzniknout zdrobnělinou z příjmení Vích, které znamená:
1. věch, věchet, což je “něco, co rychle vzplálo, aby zapálilo něco většího“-například
oheň v kamnech, mohla to být hrstka slámy, smotek suché trávy apod. [MATES, 2003]
2. označení něčího majetku; značka [MATES, 2003]
3. nebo vzniklo z osobních jmen začínajících na Ví- (Vít, Vincenc, např. „Viktorin
jinak Víšek“) [MOLDÁNOVÁ, 2004]
Příjmení Barták je odvozeno z osobního jména Bartoloměj, jedná se o jeho domáckou podobu. Jméno Bartoloměj je aramejského původu a znamená syn rolníka, syn válečníka apod. [MOLDÁNOVÁ, 2004] ; [MATES, 2003]
Příjmení Příbramský patří mezí příjmení odvozená z vlastních místních jmen [SVOBODA, 1964]. Je tedy odvozeno z názvu města Příbram a toto město získalo své jméno patrně z osobního jména Příbram [LUTTER, 1976], což byl pravděpodobně vlastník panství na území dnešní Příbrami.
Děkujeme za dotaz
Zdroje:
MATES, Vladimír. Jména tajemství zbavená: malá encyklopedie nejčastějších příjmení II. díl. Praha: Epoha, 2003. ISBN 80-86328-30-9
MOLDÁNOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. Praha: Agentura Pankrác, 2004. ISBN 80-86781-03-8
SVOBODA, Jan. Staročeská osobní jména a naše příjmení. Praha: Československá akademie věd, 1964.
LUTTERER, Ivan, KROPÁČEK, Luboš a Václav HUŇÁČEK. Původ zeměpisných jmen.
Praha: Mladá fronta, 1976.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Knihovna Akademie věd České republiky
Datum zadání dotazu
03.12.2014 13:40
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu