Villa Tschamler (Constanza)
Text dotazu
velmi se omlouvám, pokud je můj dotaz mimo Váš okruh zájmů a činnosti. Při pořádání starých písemností po mých rodičích a prarodičích jsem nalezl stařičkou pohlednici s obrázem lázeňského domu "Haus Villa Tschamler... Karlsbad, Gartenzeile", datum pošt. razítka nečitelné. Pravděpodobně se jedná o pohlednici z léčení mé prababičky v Karlových Varech v údobí někdy koncem 19 stol. Na internetu jsem k heslu Villa Tscamler našel jediný odkaz na Vaši knihovnu, odkaz je ale nefunkční. Uvítal bych jakoukoli informaci o tomto objektu, pokud existuje třeba pod jiným názvem apod. Dotaz asi adresuji nesprávně (viz např. cílová knihovna), ale možná mne navedete správným směrem. Děkuji za každou odezvu.
Odpověď
Dobrý den, vila Tschamler, později Constanza, byla v Zahradní ulici vedle hotelu Sirius. Ke konci 2. světové války bomba poničila polovinu domu. Budova byla zbourána. V současné době je zde parkovací dům, který slouží nedalekému hotelu Kriváň. Odkaz na Krajskou knihovnu Karlovy Vary : jedná se o analytický záznam článku z Karlovarského lázeňského časopisu č. 3 z roku 1958.
Kde je na straně 7 informace o lázeňském pobytu maďarského spisovatele Ference Móra (1879-1934) roku 1933 v Karlových Varech. Tento host se ubytoval právě ve Vile Tschamler, jejíž snímek je rovněž součástí článku.
Bohužel nemáme předválečné materiály. Ty jsou jen ve Státním okresním archivu Karlovy Vary .
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Krajská knihovna Karlovy Vary
Datum zadání dotazu
28.02.2008 15:42
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu