Panství Vilémov u Havlíčkova Brodu
Text dotazu
Dobrý večer, nemohu se dopátrat, kdo byl majitelem panství v letech 1820-1850 Vilémov u Havlíčkova Broda a popřípadě i informací o tomto rodu.
Odpověď
Dobrý den,
panství držel v letech 1676 – 1852 rod Caretto-Millesimo, konkrétně v letech 1809 – 1852 to byl Josef Caretto-Millesimo jakožto poslední mužský příslušník české větve rodu. Po jeho smrti se majitelem zámku, velkostatku a části lesů stal Eckmühl Reisky z Dubnic, nicméně už nelze hovořit o panství, protože to zaniklo se zrušením zbývajících poddanských povinností roce 1848.
Rod Caretto-Millesimo pocházel ze severoitalské Ligurie. Příslušníci nesli od roku 1345 titul markrabat ze Savony a od roku 1440 i hrabat z Millesima. V roce 1636 obdrželi inkolát (právo na držení majetku a podíl na úřadech) v Dolních Rakousích, v Čechách až od roku 1657. Nicméně zde působili již předtím – důstojník císařské armády Štěpán Caretto-Millesimo měl za manželku příslušnici české šlechty Magdalénu rozenou Kostomlatskou z Vřesovic. Jedna ze Štěpánových dcer, Sylvie Kateřina, byla v roce 1633 provdána z Heřmana Černína z Chudenic, po jehož smrti v roce 1651 zdědila Kamýk.
Karel Leopold Caretto-Millesimo, bratr Sylvie Kateřiny, po obdržení inkolátu koupil Čestice, Chodov, Golčův Jeníkov a další panství, v roce 1676 za 100 000 zlatých též Vilémov. Literatura uvádí, že kvůli špatnému hospodaření mu zůstal nakonec pouze Vilémov jako rodinný a nezcizitelný majetek. Jeho syn Václav Ferdinand začal na konci 17. století přestavovat vilémovskou tvrz na barokní zámek. Příslušníci rodu působili v zemských úřadech, válčili na evropských bojištích ve službách císaře. Získali též statky na Táborsku i v severních Čechách.
Použité zdroje
• BOHÁČOVÁ, Veronika. Život barokní šlechtičny. Sylvie Kateřina hraběnka Černínová, rozená Caretto-Millesimo. Diplomová práce, vedoucí Čechura, Jaroslav. Univerzita Karlova, Filozofická fakulta, Ústav českých dějin, 2007, s. 20 – 22. Dostupné z: https://dspace.cuni.cz/handle/20.500.11956/13449
• HALADA, Jan, Miroslav PECHÁNEK a František DOUBEK. Lexikon české šlechty: erby, fakta, osobnosti, sídla a zajímavosti, [Díl] 2. Praha: Akropolis, 1993, s. 34. ISBN 80-85770-04-0. Dostupné také z: https://ndk.cz/[…]/uuid:8f185f30-88c9-11e3-bd09-005056827e51
• KUČA, Karel. Města a městečka v Čechách, na Moravě a ve Slezsku. Praha: Libri, 2011. sv. 8, s. 271. ISBN 80-85983-12-5. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/[…]/uuid:a3b04d3c-0792-440d-9703-4169a0c2e292
• SEDLÁČEK, August, Karel LIEBSCHER a Vojtěch KRÁL Z DOBRÉ VODY. Hrady, zámky a tvrze království Českého. Praha: Nákladem F. Šimáčka, 1900, s. [296]. Dostupné také z: https://ndk.cz/[…]/uuid:4eb84190-7b5e-11e7-89ee-5ef3fc9ae867
• ŠTĚDRÁ, Eva a kol. Vilémov. Vilémov: Obec Vilémov, 2004, s. 21, 27. ISBN 80-239-4124-0.
• TUČEK, Václav. Historie obce Vilémova. Vilémov u Golčova Jeníkova: Obecní úřad, 1997, s. 13, 16. ISBN 80-238-1758-2.
• Ottův slovník naučný: illustrovaná encyklopaedie obecných vědomostí. V Praze: J. Otto, 1901. sv. 17, s. 353. Dostupné také z: https://ndk.cz/[…]/uuid:6fb2a800-04d6-11e5-97f4-5ef3fc9ae867
• Rodokmen české větve rodu Caretto-Millesimo: https://genealogy.euweb.cz/italy/delcarreto6.html
K Vilémovu a jeho správě existují též archivní fondy, uložené v Zámrsku. Viz zde:
• Archivní oddělení Zámrsk; Krajský úřad Čáslav I, (1604) 1748 - 1850 (1891) (NAD 8); inv. č. 696; ukl. j. 35; Záležitosti velkostatku (panství) Vilémov. Dostupné z: https://aron.vychodoceskear[…]6fae-46f7-8af0-0bbab0e5b73c
• Archivní oddělení Zámrsk; Krajský úřad Čáslav I, (1604) 1748 - 1850 (1891) (NAD 8); inv. č. 2495; čj. 1, 2; sign. pův. 5/41; ukl. j. 2260; Vilémov. Dostupné z: https://aron.vychodoceskear[…]279b-4db0-89bc-06ff24e7f147
• Archivní oddělení Zámrsk; Krajský úřad Čáslav I, (1604) 1748 - 1850 (1891) (NAD 8); inv. č. 2459; čj. 1-10; sign. pův. 4/66; ukl. j. 2246; Vilémov - záležitosti vrchnosti a poddaných. Dostupné z: https://aron.vychodoceskear[…]b41a-4650-8873-c32c471f5f89
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
04.11.2024 20:59
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu