Vilém Kolačný
Text dotazu
Dobrý den, nemáte prosím nějaké materiály, v nichž by se pojednávalo o mém pradědovi panu Vilémovi Kola(á)čnému (1907 - 1987), který si jako jediný v Československu psal s Einsteinem? Byl bych moc vděčný za vyhledání.
Odpověď
Dobrý den,
v 60. letech se A. Einsteinem a jeho dopisy s Vaším pradědečkem Vilémem Kolačným zabýval Miroslav Smetana.
V Kulturní tvorbě byl v červenci roku 1964 otištěn článek Stopa.  (SMETANA, Miroslav. Stopa. Kulturní tvorba. 1964, roč. 2, č. 28, s. 8 -9. Článek si můžete přečíst v digitalizované podobě v archivu Ústavu pro českou literaturu AV ČR - na adrese: http://archiv.ucl.cas.cz/index.php?path=KultT/2.1964/28/8.png).
O nalezených dopisech a jejich majiteli se ke konci roku 1964 zmiňuje ještě několik zahraničních a českých článků.
* Einstein letters on free will. New Scientist. 1964, č. 408 ( 10. 9.), s. 620. (Plný text naleznete na stránkách Google Books:http://books.google.cz/books?id=qmDnMerxWz8C&pg=PA620&lpg=PA620&dq=Kola%C4%8Dn%C3%BD&source=bl&ots=AsEFtJwhh2&sig=1jEYZD10o9TbZVVRCPFlpXOTKQw&hl=cs&sa=X&ei=2HJ-ULvwMoiA4gSk7oCQDA&ved=0CEEQ6AEwBjgK#v=onepage&q=Kola%C4%8Dn%C3%BD&f=false )
* SMETANA. Miroslav. The Physicist and the Pastry -Cook. Czechoslovak Life. 1964, č. 11, s. 16 -17. (dostupné v Národní knihovně ČR, Krajské věd. knih. Liberec, Vědecké knihovně Olomouc )
* KOTAS, Milan. Setkání u Kolačných. Svět v obraze. 1964, č. 48. (dostupné v Národní knihovně ČR, Krajské věd. knih. Liberec, Vědecké knihovně Olomouc )
Později byly vydány články:
* KOTAS. Milan. Neznámé dopisy Alberta Einsteina. Mladý svět. 1988. č. z  25. 10.  (dostupné viz Souborný katalog ČR - Seriály: http://aleph.nkp.cz/cze/skcp)
* ŽELEZNÝ, Vladimír. Psal jsem si s Einsteinem. Technický magazín T 1979,č. 3, s. 12 - 13.  (dostupné viz Souborný katalog ČR - Seriály: http://aleph.nkp.cz/cze/skcp)
* http://www.staremesto.uh.cz/noviny/2006_09.pdf
* http://slovacky.denik.cz/zpravy_region/dopis-einstein-cukrar-kolacny-20080320.html
Je možné , že výše uvedený seznam není úplný. Zdrojů k dohledání starších českých článků je poměrně velmi málo. Do roku 1990 existuje pouze tištěná výběrová článková bibliografie "Články v českých časopisech". Procházení všech svazků je ovšem časově náročné a spadalo by do rešeršních služeb knihovny. Jak již bylo řečeno, i tato bibliografie je výběrová, není tedy zaručeno, že další články, které mohly být k tématu vydány, budou v bibliografii zachyceny.
Zdroje, které jsme při dohledávání výše uvedených informací použili:
* Databáze ANL, ANL + : http://aleph.nkp.cz/cze/anl; http://www.nkp.cz/pages/page.php3?page=sluz_ceske_clanky.htm
* Google Books: http://books.google.cz/
* Odborná knihovna Slováckého muzea: http://knihovna.slovackemuzeum.cz/
Obor
Knihovnictví, informatika, všeobecné, referenční literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
18.12.2012 14:07
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu